w

Piernik z karmelem

Składniki:

  • mąka (500 gramów)
  • soda oczyszczona (1 gramów)
  • przyprawa do piernika (1 sztuk)
  • margaryna (100 gramów)
  • jajko (5 sztuk)
  • cukier (0.8 szklanek)
  • miód (1 szklanek)
  • orzechy (100 gramów)
  • woda (3 łyżek stołowych)
  • polewa kakaowa (1 sztuk)

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą, dodać do utartej margaryny z cukrem (0.75 szklanki) i żółtkami. Dodać miód i karmel(na gorącej patelni mocno zrumienić 3 łyżki cukru, dodać wodę i zagotować), dodać orzechy i wymieszać na jednolitą masę. Na końcu dodać pianę ubitą na sztywno i delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do wąskiej podłużnej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok.60 minut w 180 stopniach. Zimny piernik oblać polewą.

Czas przygotowania:

100 minut

Porcja dla:

10 osób

Peklowany i pieczony karczek

Krem kokosowy z kumkwatem