Składniki:
- mąka (500 gramów)
- soda oczyszczona (1 gramów)
- przyprawa do piernika (1 sztuk)
- margaryna (100 gramów)
- jajko (5 sztuk)
- cukier (0.8 szklanek)
- miód (1 szklanek)
- orzechy (100 gramów)
- woda (3 łyżek stołowych)
- polewa kakaowa (1 sztuk)
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą, dodać do utartej margaryny z cukrem (0.75 szklanki) i żółtkami. Dodać miód i karmel(na gorącej patelni mocno zrumienić 3 łyżki cukru, dodać wodę i zagotować), dodać orzechy i wymieszać na jednolitą masę. Na końcu dodać pianę ubitą na sztywno i delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do wąskiej podłużnej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok.60 minut w 180 stopniach. Zimny piernik oblać polewą.
Czas przygotowania:
100 minut
Porcja dla:
10 osób