Składniki:
- karczek wieprzowy bez kości (2 kilogramów)
- liść laurowy (4 sztuk)
- ziele angielskie (5 sztuk)
- pieprz ziarnisty (8 sztuk)
- gorczyca (10 sztuk)
- czosnek (5 ząbki)
- peklosól (1 łyżek stołowych)
- vegeta (1 łyżek stołowych)
- przyprawa marynata pikantna (0.5 łyżek deserowych)
- pieprz (0.5 łyżek deserowych)
- majeranek (2 łyżek stołowych)
- smalec (2 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Mięso umyć i osuszyć. Oczyszczony czosnek pokroić w słupki. Czubkiem noża po nakłuwać, dość głęboko, mięso (ze wszystkich stron), w otwory wkładać słupki czosnku. Karczek dobrze natrzeć peklosolą i jarzynką, obsypać przyprawą marynata, mielonym pieprzem i majerankiem. Włożyć do naczynia i obłożyć listkami laurowymi, zielem angielskim, ziarnkami pieprzu i gorczycy, przykryć pokrywką i włożyć na 3 doby do lodówki. Przełożyć do brytfanny, podlać szklanką wody, na wierzch położyć wiórki smalcu, obłożyć 2 świeżymi listkami laurowymi i ziarenkami pieprzu, ziela angielskiego, 2 ząbkami czosnku. Piec, odkryty, ok. 2,5 godziny w 200 stopniach co jakiś czas odwracając, tak aby mięso piekło się ze wszystkich stron. Od czasy do czasu podlewać małą ilością wody. Jak widelec będzie się lekko wkuwał w mięso – to karczek jest już upieczony.
Czas przygotowania:
180 minut
Porcja dla:
10 osób