w

Peklowany i pieczony karczek

Składniki:

  • karczek wieprzowy bez kości (2 kilogramów)
  • liść laurowy (4 sztuk)
  • ziele angielskie (5 sztuk)
  • pieprz ziarnisty (8 sztuk)
  • gorczyca (10 sztuk)
  • czosnek (5 ząbki)
  • peklosól (1 łyżek stołowych)
  • vegeta (1 łyżek stołowych)
  • przyprawa marynata pikantna (0.5 łyżek deserowych)
  • pieprz (0.5 łyżek deserowych)
  • majeranek (2 łyżek stołowych)
  • smalec (2 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Mięso umyć i osuszyć. Oczyszczony czosnek pokroić w słupki. Czubkiem noża po nakłuwać, dość głęboko, mięso (ze wszystkich stron), w otwory wkładać słupki czosnku. Karczek dobrze natrzeć peklosolą i jarzynką, obsypać przyprawą marynata, mielonym pieprzem i majerankiem. Włożyć do naczynia i obłożyć listkami laurowymi, zielem angielskim, ziarnkami pieprzu i gorczycy, przykryć pokrywką i włożyć na 3 doby do lodówki. Przełożyć do brytfanny, podlać szklanką wody, na wierzch położyć wiórki smalcu, obłożyć 2 świeżymi listkami laurowymi i ziarenkami pieprzu, ziela angielskiego, 2 ząbkami czosnku. Piec, odkryty, ok. 2,5 godziny w 200 stopniach co jakiś czas odwracając, tak aby mięso piekło się ze wszystkich stron. Od czasy do czasu podlewać małą ilością wody. Jak widelec będzie się lekko wkuwał w mięso – to karczek jest już upieczony.

Czas przygotowania:

180 minut

Porcja dla:

10 osób

Koktajl z serwatki i syropu malinowego

Piernik z karmelem