Składniki:
- nasiona słonecznika (4 łyżek stołowych)
- sos sojowy (według uznania)
- gałka muszkatołowa (1 łyżek deserowych)
- pieprz (0.5 łyżek deserowych)
- czosnek (2 ząbki)
- olej (według uznania)
- pieczarka (20 dekagramów)
- tofu (1 kostek)
- bulion warzywny (1 szklanek)
- woda (2.5 szklanek)
- kasza gryczana (3 sztuk)
Przygotowanie:
Kaszę ugotować w wodzie z dodatkiem bulionu, może być lekko rozgotowana. Tofu rozgnieść widelcem, wymieszać z ugotowaną i ostudzoną kaszą. Pieczarki i cebulę pokroić, usmażyć na oleju. Dodać do masy z tofu i kaszy wraz z przyprawami i rozgniecionym czosnkiem i dobrze wymieszać. Masę włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Po wierzchu posypać ziarnami słonecznika. Zapiekać przez 20-30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Pieczeń jest doskonała zarówno na gorąco, jak i po przestudzeniu.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
4 osób