w

Pieczeń z tofu i kaszy gryczanej

Składniki:

  • nasiona słonecznika (4 łyżek stołowych)
  • sos sojowy (według uznania)
  • gałka muszkatołowa (1 łyżek deserowych)
  • pieprz (0.5 łyżek deserowych)
  • czosnek (2 ząbki)
  • olej (według uznania)
  • pieczarka (20 dekagramów)
  • tofu (1 kostek)
  • bulion warzywny (1 szklanek)
  • woda (2.5 szklanek)
  • kasza gryczana (3 sztuk)

Przygotowanie:

Kaszę ugotować w wodzie z dodatkiem bulionu, może być lekko rozgotowana. Tofu rozgnieść widelcem, wymieszać z ugotowaną i ostudzoną kaszą. Pieczarki i cebulę pokroić, usmażyć na oleju. Dodać do masy z tofu i kaszy wraz z przyprawami i rozgniecionym czosnkiem i dobrze wymieszać. Masę włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Po wierzchu posypać ziarnami słonecznika. Zapiekać przez 20-30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Pieczeń jest doskonała zarówno na gorąco, jak i po przestudzeniu.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

4 osób

Surówka z cykorii z czosnkiem

Bita śmietana z owocami