w ,

Kaczka faszerowana

Składniki:

  • kaczka (1 sztuk)
  • cebula (1 łyżek stołowych)
  • bułka (2 sztuk)
  • pieprz (1 łyżek deserowych)
  • mleko (według uznania)
  • majeranek (1 łyżek deserowych)
  • jajka (2 sztuk)
  • sól (według uznania)
  • smalec gęsi (40 gramów)
  • natka pietruszki (1 sztuk)

Przygotowanie:

Kaczkę wypatroszyć, umyć. Cebulę zrumienić na tłuszczu, dodać drobno posiekany żołądek, wątróbkę, zieloną pietruszkę, majeranek, sól i pieprz. Bułkę namoczyć w mleku, wycisnąć, przetrzeć przez sito i z dwoma jajami dodać do masy. Dobrze wyrobić. Farszem tym nadziać kaczkę i zaszyć otwór. Kaczkę posolić i włożyć do brytfanny, polać ją sporą ilością gorącego tłuszczu i odrobiną wody. Piec w piekarniku na złoty kolor.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

4 osób

Mikado

Szybkie zapiekanki