Składniki:
- gęsie wątróbki (2 sztuk)
- cebula (2 sztuk)
- kapelusze borowików suszone (0,5 szklanek)
- mleko (1 szklanek)
- woda (1 szklanek)
- maslo (2 łyżek stołowych)
- tłuszcz (według uznania)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- cukier puder (według uznania)
- imbir mielony (według uznania)
- gałka muszkatułowa (według uznania)
Przygotowanie:
opłukane grzyby moczymy w mleku i odstawiamy na 1 dzień, dodajemy szklankę wody i gotujemy na wolnym ogniu aż zmiękną. pokrojone cebulki i wątróbki, podsmażamy. grzyby i wątróbkę przepuszczamy 2 razy przez maszynkę. masę ucieramy z masłem, układamy w szklanym półmisku i dekorujemy. Podajemy po schłodzeniu.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
16 osób