w

Pasztet z gesich watróbek

Składniki:

  • gęsie wątróbki (2 sztuk)
  • cebula (2 sztuk)
  • kapelusze borowików suszone (0,5 szklanek)
  • mleko (1 szklanek)
  • woda (1 szklanek)
  • maslo (2 łyżek stołowych)
  • tłuszcz (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • cukier puder (według uznania)
  • imbir mielony (według uznania)
  • gałka muszkatułowa (według uznania)

Przygotowanie:

opłukane grzyby moczymy w mleku i odstawiamy na 1 dzień, dodajemy szklankę wody i gotujemy na wolnym ogniu aż zmiękną. pokrojone cebulki i wątróbki, podsmażamy. grzyby i wątróbkę przepuszczamy 2 razy przez maszynkę. masę ucieramy z masłem, układamy w szklanym półmisku i dekorujemy. Podajemy po schłodzeniu.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

16 osób

Golonka złocista

Screwdriver