Składniki:
- mąka (500 gramów)
- mleko (0,5 litrów)
- drożdże (40 gramów)
- cukier (60 gramów)
- cukier (1 łyżek stołowych)
- masło (50 gramów)
- sól (0,5 łyżek deserowych)
- żółtko (4 sztuk)
- cukier waniliowy (1 sztuk)
- skórka otarta z cytryny (1 sztuk)
- konfitura z róży (1 sztuk)
- olej (1 litrów)
- cukier puder (4 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Z rozpuszczonych w mleku drożdży, pół szklanki mąki i łyżki cukru zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Resztę maki przesiać do miski. Na środku zrobić dołek i powoli wlać do niego rozczyn. Wyrobić starannie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 30 minut. Do ciasta dodać rozpuszczone masło, cukier, sól, żółtka, cukier waniliowy i skórkę otartą z cytryny. Wyrobić, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek miski, uformować z niego kulę i ponownie odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Rozwałkować ciasto na grubość 1,5 cm. Szklanką o ostrym brzegu wycinać krążki. Na środku co drugiego krążka kłaść łyżeczkę konfitury. W pozostałych krążkach zwilżyć brzegi wodą, nakładać je na krążki z nadzieniem ściskając brzegi tak, by oba krążki się zlepiły. W garnku rozgrzać olej i wrzucać jednorazowo po 2-3 pączki. Smażyć ok. 8-10 min, aż zbrązowieją. Wyjmować łyżką cedzakowa i układać na kuchennym ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu. Przekładać je na półmisek i posypać cukrem pudrem.
Czas przygotowania:
180 minut
Porcja dla:
50 osób