w

Pączki berlińskie

Składniki:

  • mąka (500 gramów)
  • mleko (0,5 litrów)
  • drożdże (40 gramów)
  • cukier (60 gramów)
  • cukier (1 łyżek stołowych)
  • masło (50 gramów)
  • sól (0,5 łyżek deserowych)
  • żółtko (4 sztuk)
  • cukier waniliowy (1 sztuk)
  • skórka otarta z cytryny (1 sztuk)
  • konfitura z róży (1 sztuk)
  • olej (1 litrów)
  • cukier puder (4 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Z rozpuszczonych w mleku drożdży, pół szklanki mąki i łyżki cukru zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Resztę maki przesiać do miski. Na środku zrobić dołek i powoli wlać do niego rozczyn. Wyrobić starannie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 30 minut. Do ciasta dodać rozpuszczone masło, cukier, sól, żółtka, cukier waniliowy i skórkę otartą z cytryny. Wyrobić, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek miski, uformować z niego kulę i ponownie odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Rozwałkować ciasto na grubość 1,5 cm. Szklanką o ostrym brzegu wycinać krążki. Na środku co drugiego krążka kłaść łyżeczkę konfitury. W pozostałych krążkach zwilżyć brzegi wodą, nakładać je na krążki z nadzieniem ściskając brzegi tak, by oba krążki się zlepiły. W garnku rozgrzać olej i wrzucać jednorazowo po 2-3 pączki. Smażyć ok. 8-10 min, aż zbrązowieją. Wyjmować łyżką cedzakowa i układać na kuchennym ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu. Przekładać je na półmisek i posypać cukrem pudrem.

Czas przygotowania:

180 minut

Porcja dla:

50 osób

Golden Tang

Strucla z grzybami