Składniki:
- mąka (1 szklanek)
- mąka ziemniaczana (2 łyżek stołowych)
- jajko (4 sztuk)
- mleko kokosowe niesłodzone (0.75 szklanek)
- margaryna (100 gramów)
- ananas kandyzowany (50 gramów)
- wiórki kokosowe (2 łyżek stołowych)
- cytryna (0.5 sztuk)
- cukier puder (0.75 szklanek)
- likier kokosowy (2 łyżek stołowych)
- sól (według uznania)
- olej (według uznania)
Przygotowanie:
Margarynę zagotować z mlekiem kokosowym i szczyptą soli, mieszając dodać wymieszane mąki. Podgrzewać tak długo, aż masa będzie jednolita. Przełożyć do miski i ucierać, dodając po jednym jajku. Ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać na papier do pieczenia pierścienie o średnicy 8 cm. Na rozgrzany olej wkładać kolejno oponki wraz z papierem. Po 4 minutach ostrożnie usunąć papier. Oponki odwrócić i smażyć jaszcze 4 minuty. Usmażone wyjąć na papierowy ręcznik i osączyć. Wiórki kokosowe uprażyć na patelni bez tłuszczu, kandyzowany ananas posiekać. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć 2 łyżeczki soku. Cukier puder, likier kokosowy i sok z cytryny utrzeć na gęsty lukier.Polać nim oponki, posypać wiórkami, ananasem i skórką z cytryny.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
15 osób