w

Oponki kokosowe

Składniki:

  • mąka (1 szklanek)
  • mąka ziemniaczana (2 łyżek stołowych)
  • jajko (4 sztuk)
  • mleko kokosowe niesłodzone (0.75 szklanek)
  • margaryna (100 gramów)
  • ananas kandyzowany (50 gramów)
  • wiórki kokosowe (2 łyżek stołowych)
  • cytryna (0.5 sztuk)
  • cukier puder (0.75 szklanek)
  • likier kokosowy (2 łyżek stołowych)
  • sól (według uznania)
  • olej (według uznania)

Przygotowanie:

Margarynę zagotować z mlekiem kokosowym i szczyptą soli, mieszając dodać wymieszane mąki. Podgrzewać tak długo, aż masa będzie jednolita. Przełożyć do miski i ucierać, dodając po jednym jajku. Ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać na papier do pieczenia pierścienie o średnicy 8 cm. Na rozgrzany olej wkładać kolejno oponki wraz z papierem. Po 4 minutach ostrożnie usunąć papier. Oponki odwrócić i smażyć jaszcze 4 minuty. Usmażone wyjąć na papierowy ręcznik i osączyć. Wiórki kokosowe uprażyć na patelni bez tłuszczu, kandyzowany ananas posiekać. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć 2 łyżeczki soku. Cukier puder, likier kokosowy i sok z cytryny utrzeć na gęsty lukier.Polać nim oponki, posypać wiórkami, ananasem i skórką z cytryny.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

15 osób

Pierwsza zupa jarzynowa gęsta

Tarta z jabłkami II