w , ,

Ogórki meksykańskie

Składniki:

  • ogórki (1 kilogramów)
  • sól (8 łyżek stołowych)
  • chilli (2,5 łyżek stołowych)
  • olej (0,5 szklanek)
  • czosnek (3 sztuk)
  • ocet spirytusowy (1,5 szklanek)
  • cukier (0,5 kilogramów)
  • liść laurowy (6 sztuk)
  • ziele angielskie (według uznania)
  • gorczyca (3,5 łyżek stołowych)
  • papryka mielona słodka (1 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Umyte ogórki pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm. Oprószyć solą i odstawić na 12 godzin. Od czasu do czasu przemieszać.
Olej zagotować i polać nim ogórki. Dodać rozdrobniony czosnek, chilli, paprykę i liście laurowe oraz kilka ziarenek ziela. Ocet zagotować z cukrem, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gorącą zalewę wlać do ogórków i odstawić na 12 godzin. Przełożyć do słoików, zakręcić, nie pasteryzować.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

12 osób

Pascha waniliowa

Szybki sos pomidorowy