Składniki:
- ogórki (1 kilogramów)
- sól (8 łyżek stołowych)
- chilli (2,5 łyżek stołowych)
- olej (0,5 szklanek)
- czosnek (3 sztuk)
- ocet spirytusowy (1,5 szklanek)
- cukier (0,5 kilogramów)
- liść laurowy (6 sztuk)
- ziele angielskie (według uznania)
- gorczyca (3,5 łyżek stołowych)
- papryka mielona słodka (1 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Umyte ogórki pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm. Oprószyć solą i odstawić na 12 godzin. Od czasu do czasu przemieszać.
Olej zagotować i polać nim ogórki. Dodać rozdrobniony czosnek, chilli, paprykę i liście laurowe oraz kilka ziarenek ziela. Ocet zagotować z cukrem, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gorącą zalewę wlać do ogórków i odstawić na 12 godzin. Przełożyć do słoików, zakręcić, nie pasteryzować.
Olej zagotować i polać nim ogórki. Dodać rozdrobniony czosnek, chilli, paprykę i liście laurowe oraz kilka ziarenek ziela. Ocet zagotować z cukrem, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gorącą zalewę wlać do ogórków i odstawić na 12 godzin. Przełożyć do słoików, zakręcić, nie pasteryzować.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
12 osób