Składniki:
- filety z białej ryby (500 gramów)
- ryż (0,5 szklanek)
- sok brzoskwiniowy (0,5 szklanek)
- cebula (2 sztuk)
- brzoskwinie z puszki (4 sztuk)
- majonez (4 łyżek stołowych)
- skórka z cytryny – otarta (1 sztuk)
- sok z cytryny (1 sztuk)
- jogurt naturalny (2 łyżek stołowych)
- orzeszki ziemne (1 łyżek stołowych)
- bulion warzywny (1 kostek)
- curry (3 łyżek deserowych)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Ryż ugotować na sypko, a kiedy wystygnie, starannie wymieszać z sokiem brzoskwiniowym i 2 łyżeczkami curry. Kostkę bulionową rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Umyte filety zalać bulionem, dodać kilka kropli soku z cytryny i gotować ok. 10 min na małym ogniu. 4 brzoskwinie zmiksować, dodać drobno posiekane cebule, jogurt, majonez, curry, skórkę oraz sok z cytryny. Wymieszać składniki powstałego w ten sposób sosu i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ryż i pokrojoną rybę ułożyć na półmisku, polać sosem, posypać orzeszkami zrumienionymi wcześniej na suchej patelni.
Czas przygotowania:
50 minut
Porcja dla:
2 osób