w , ,

Sałatka z białej ryby

Składniki:

  • filety z białej ryby (500 gramów)
  • ryż (0,5 szklanek)
  • sok brzoskwiniowy (0,5 szklanek)
  • cebula (2 sztuk)
  • brzoskwinie z puszki (4 sztuk)
  • majonez (4 łyżek stołowych)
  • skórka z cytryny – otarta (1 sztuk)
  • sok z cytryny (1 sztuk)
  • jogurt naturalny (2 łyżek stołowych)
  • orzeszki ziemne (1 łyżek stołowych)
  • bulion warzywny (1 kostek)
  • curry (3 łyżek deserowych)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Ryż ugotować na sypko, a kiedy wystygnie, starannie wymieszać z sokiem brzoskwiniowym i 2 łyżeczkami curry. Kostkę bulionową rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Umyte filety zalać bulionem, dodać kilka kropli soku z cytryny i gotować ok. 10 min na małym ogniu. 4 brzoskwinie zmiksować, dodać drobno posiekane cebule, jogurt, majonez, curry, skórkę oraz sok z cytryny. Wymieszać składniki powstałego w ten sposób sosu i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ryż i pokrojoną rybę ułożyć na półmisku, polać sosem, posypać orzeszkami zrumienionymi wcześniej na suchej patelni.

Czas przygotowania:

50 minut

Porcja dla:

2 osób

Potrawka warzywna z dorszem

Naleśnki z gruszkami