Składniki:
- mąka pszenna (2 szklanek)
- cukier (1 szklanek)
- jajka (1 sztuk)
- mleko (1 szklanek)
- olej słonecznikowy (1 szklanek)
- proszek do pieczenia (1 łyżek deserowych)
- soda oczyszczona (1 łyżek deserowych)
- przyprawa do piernika (1 łyżek stołowych)
- cukier migdałowy (1 łyżek deserowych)
- kakao (2 łyżek stołowych)
- suszona papaja (1/2 szklanek)
- powidła (według uznania)
- polewa czekoladowa (2 sztuk)
- posypka do ciast (według uznania)
Przygotowanie:
W misce dokładnie mieszamy (najlepiej mikserem na średnich obrotach) mąkę, cukier, jajko, mleko, olej, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, cukier waniliowy i kakao.
Kawałki suszonej papai obtaczamy w mące, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Całość wylewamy na prostokątną blachę i pieczemy ok. 45 min. w temp. 180°C.
Po wystudzeniu ciasto przecinamy i smarujemy powidłami. Wierzch dekorujemy polewą czekoladową i posypką do ciast.
Kawałki suszonej papai obtaczamy w mące, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Całość wylewamy na prostokątną blachę i pieczemy ok. 45 min. w temp. 180°C.
Po wystudzeniu ciasto przecinamy i smarujemy powidłami. Wierzch dekorujemy polewą czekoladową i posypką do ciast.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
20 osób