w , ,

Najłatwiejszy w świecie piernik

Składniki:

  • mąka pszenna (2 szklanek)
  • cukier (1 szklanek)
  • jajka (1 sztuk)
  • mleko (1 szklanek)
  • olej słonecznikowy (1 szklanek)
  • proszek do pieczenia (1 łyżek deserowych)
  • soda oczyszczona (1 łyżek deserowych)
  • przyprawa do piernika (1 łyżek stołowych)
  • cukier migdałowy (1 łyżek deserowych)
  • kakao (2 łyżek stołowych)
  • suszona papaja (1/2 szklanek)
  • powidła (według uznania)
  • polewa czekoladowa (2 sztuk)
  • posypka do ciast (według uznania)

Przygotowanie:

W misce dokładnie mieszamy (najlepiej mikserem na średnich obrotach) mąkę, cukier, jajko, mleko, olej, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, cukier waniliowy i kakao.
Kawałki suszonej papai obtaczamy w mące, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Całość wylewamy na prostokątną blachę i pieczemy ok. 45 min. w temp. 180°C.
Po wystudzeniu ciasto przecinamy i smarujemy powidłami. Wierzch dekorujemy polewą czekoladową i posypką do ciast.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

20 osób

Sałatka z rukoli, szparagów i jajek

Ciasto z konfiturą