Składniki:
- szparagi białe konserwowe (1 szklanek)
- szparagi zielone konserwowe (1 szklanek)
- jajka (4 sztuk)
- rukola (0,5 pęczek)
- sałata zielona kędzierzawa (4 listków)
- oliwa (6 łyżek stołowych)
- sok z cytryny (2 łyżek stołowych)
- śmietana (2 łyżek stołowych)
- natka piertruszki (2 łyżek stołowych)
- pieprz (według uznania)
- cukier (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Odcedzone z zalewy szparagi kilka pokroić na kawałki, a pozostałe zostawić w całości. Ugotowane jajka obrać i pokroić na cząstki. Sałatę oraz rukolę wypłukać i osączyć. Liście sałaty porwać wzdłuż na paski. Na płytkim półmisku dekoracyjnie ułożyć składniki sałatki. Oliwę wymieszać ze śmietaną i posiekaną natką pietruszki, doprawić solą, pieprzem oraz cukrem i sokiem cytrynowym. Przygotowanym sosem polać sałatkę.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
4 osób