w , , ,

Sałatka z rukoli, szparagów i jajek

Składniki:

  • szparagi białe konserwowe (1 szklanek)
  • szparagi zielone konserwowe (1 szklanek)
  • jajka (4 sztuk)
  • rukola (0,5 pęczek)
  • sałata zielona kędzierzawa (4 listków)
  • oliwa (6 łyżek stołowych)
  • sok z cytryny (2 łyżek stołowych)
  • śmietana (2 łyżek stołowych)
  • natka piertruszki (2 łyżek stołowych)
  • pieprz (według uznania)
  • cukier (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Odcedzone z zalewy szparagi kilka pokroić na kawałki, a pozostałe zostawić w całości. Ugotowane jajka obrać i pokroić na cząstki. Sałatę oraz rukolę wypłukać i osączyć. Liście sałaty porwać wzdłuż na paski. Na płytkim półmisku dekoracyjnie ułożyć składniki sałatki. Oliwę wymieszać ze śmietaną i posiekaną natką pietruszki, doprawić solą, pieprzem oraz cukrem i sokiem cytrynowym. Przygotowanym sosem polać sałatkę.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Ziemniaczano twarogowe placki

Najłatwiejszy w świecie piernik