Składniki:
- masło (30 dekagramów)
- cukier (0,5 szklanek)
- mleko (2 litrów)
- sok z cytryny (0,5 sztuk)
- śmietana (0,5 litrów)
- jajka (6 sztuk)
- wódka (50 gramów)
- cukier waniliowy (1 sztuk)
- galaretka owocowa (1 sztuk)
- owoce (30 dekagramów)
- herbatniki (4 porcja)
Przygotowanie:
Jaja utrzeć ze śmietaną. Mleko wlać do garnka i podgrzewać, dodać utarte żółtka i nadal podgrzewać aż do utworzenia sera. Twaróg odsączyć i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem i wanilią, dodawać na przemian ser, sok z cytryny i wódkę. Masę można podzielić na 2 lub więcej części, do 1 dodać dodać miękkie owoce. Blachę wyłożyć herbatnikami lub biszkoptami, następnie masę serową. Na wierzch tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki
Czas przygotowania:
80 minut
Porcja dla:
20 osób