Składniki:

  • masło (30 dekagramów)
  • cukier (0,5 szklanek)
  • mleko (2 litrów)
  • sok z cytryny (0,5 sztuk)
  • śmietana (0,5 litrów)
  • jajka (6 sztuk)
  • wódka (50 gramów)
  • cukier waniliowy (1 sztuk)
  • galaretka owocowa (1 sztuk)
  • owoce (30 dekagramów)
  • herbatniki (4 porcja)

Przygotowanie:

Jaja utrzeć ze śmietaną. Mleko wlać do garnka i podgrzewać, dodać utarte żółtka i nadal podgrzewać aż do utworzenia sera. Twaróg odsączyć i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem i wanilią, dodawać na przemian ser, sok z cytryny i wódkę. Masę można podzielić na 2 lub więcej części, do 1 dodać dodać miękkie owoce. Blachę wyłożyć herbatnikami lub biszkoptami, następnie masę serową. Na wierzch tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki

Czas przygotowania:

80 minut

Porcja dla:

20 osób

Dynia makaronowa z brokułami

Ciasto serowe z wiśniami