w

Marchewka z pomarańczą

Składniki:

  • marchewka (4 sztuk)
  • pęczek bazylii (1 sztuk)
  • pomarańcze (2 sztuk)
  • cytryna (1 sztuk)
  • oliwa (2 łyżek stołowych)
  • imbir w proszku (0,5 łyżek deserowych)
  • Cynamon (0,5 łyżek deserowych)
  • cukier (1 łyżek deserowych)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczone marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Oczyszczone pomarańcze podzielić na cząstki. Zachować ściekający sok. Umyte osuszone listki bazylii porwać. Marchewkę połączyć z pomarańczami. Z wyparzonej cytryny ściąć paseczki skórki i posiekać. Wycisnąć sok, dodać skórkę cytrynową, cynamon, imbir, cukier, sól i pieprz. Ukręcić sos. Sałatkę zalać sosem, dodać listki bazylii i delikatnie wymieszać. Podawać schłodzoną.

Czas przygotowania:

25 minut

Porcja dla:

4 osób

Poziomkowy

Filet z kurczaka w kokosie