Składniki:
- marchewka (4 sztuk)
- pęczek bazylii (1 sztuk)
- pomarańcze (2 sztuk)
- cytryna (1 sztuk)
- oliwa (2 łyżek stołowych)
- imbir w proszku (0,5 łyżek deserowych)
- Cynamon (0,5 łyżek deserowych)
- cukier (1 łyżek deserowych)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
Przygotowanie:
Oczyszczone marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Oczyszczone pomarańcze podzielić na cząstki. Zachować ściekający sok. Umyte osuszone listki bazylii porwać. Marchewkę połączyć z pomarańczami. Z wyparzonej cytryny ściąć paseczki skórki i posiekać. Wycisnąć sok, dodać skórkę cytrynową, cynamon, imbir, cukier, sól i pieprz. Ukręcić sos. Sałatkę zalać sosem, dodać listki bazylii i delikatnie wymieszać. Podawać schłodzoną.
Czas przygotowania:
25 minut
Porcja dla:
4 osób