Składniki:
- maliny (250 gramów)
- laska wanilii (2 sztuk)
- masło (150 gramów)
- cukier waniliowy (2 sztuk)
- mąka (200 gramów)
- sól (2 szczypta)
- jajka (5 sztuk)
- Serek kremowy (1 sztuk)
- likier cytrynowy (4 łyżek stołowych)
- cukier puder (4 łyżek stołowych)
- śmietana kremowa (100 mililitrów)
Przygotowanie:
Wanilię zagotować ze szklanka wody, dodając masło i 2 szczypty soli. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i cukier waniliowy, wymieszać trzepaczką. Garnek ustawić ponownie na małym ogniu i mieszać tak długo, aż powstanie zwarte ciasto, a na dnie naczynia pojawi się cienki, biały nalot. Przestudzić, mieszając, kolejno wbijać jajka. Połowę ciasta przełożyć do szprycy z otworem o średnicy 0,5 cm i wycisnąć na blachę, wyścielona papierem do pieczenia, 10 serduszek o grubości 1 cm i średnicy ok. 8 cm. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, az zrobią się złote. Po wyłączeniu, pozostawić w piekarniku na ok. jeszcze 5 minut. W czasie pieczenia ciastek nie otwierać piekarnika.
Serduszka przekroić w poprzek na połówki i pozostawić do wystygnięcia. Ponownie nagrzać piekarnik do 200 stopni i upiec serduszka z drugiej porcji ciasta.
Oczyszczone maliny rozdrobnić, przetrzeć przez drobne sito i wymieszać z serkiem, likierem i cukrem pudrem. Schłodzona śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z masą malinową. Gotowy krem włożyć do szprycy z otworem o średnicy 1 cm i wycisnąć go równomiernie na dolna część każdego serduszka. Przykryć drugim serduszkiem i udekorować całymi malinami.
Serduszka przekroić w poprzek na połówki i pozostawić do wystygnięcia. Ponownie nagrzać piekarnik do 200 stopni i upiec serduszka z drugiej porcji ciasta.
Oczyszczone maliny rozdrobnić, przetrzeć przez drobne sito i wymieszać z serkiem, likierem i cukrem pudrem. Schłodzona śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z masą malinową. Gotowy krem włożyć do szprycy z otworem o średnicy 1 cm i wycisnąć go równomiernie na dolna część każdego serduszka. Przykryć drugim serduszkiem i udekorować całymi malinami.
Czas przygotowania:
120 minut
Porcja dla:
20 osób