w , ,

Kutia z pszenicy i maku

Składniki:

  • mak (150 gramów)
  • pszenica (100 gramów)
  • miód (150 gramów)
  • rodzynki (50 gramów)
  • migdały (50 gramów)
  • orzechy (50 gramów)
  • wiśnie kandyzowane (50 gramów)
  • figi suszone (50 gramów)
  • śliwki suszone (50 gramów)
  • skórka pomarańczowa kandyzowana (50 gramów)
  • skórka cytrynowa kandyzowana (50 gramów)
  • cukier waniliowy (1 łyżek deserowych)
  • rum (40 mililitrów)
  • sok z cytryny (według uznania)

Przygotowanie:

Opłukaną pszenicę zalać zimną, przegotowaną wodą, przykryć i odstawić na noc do namoczenia.
Gotować ok. 60 minut na wolnym ogniu, do miękkości. Osączona ostudzić.
Opłukany, osączony mak zalać wrzątkiem i gotować 15 minut na małym ogniu. Dobrze osączony dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa.
Umyte, osączone bakalie posiekać, skropić rumem i odstawić na 30 minut.
Wymieszać pszenicę z makiem, miodem oraz bakaliami. Doprawić do smaku sokiem cytrynowym oraz cukrem waniliowym, przykryć i wstawić na 30 minut do lodówki. Po przełożeniu do salaterki ozdobić kutię bakaliami oraz owocami.

Czas przygotowania:

120 minut

Porcja dla:

10 osób

Ziemniaki na dwa sposoby

Sałatka z cebuli