Składniki:
- mak (150 gramów)
- pszenica (100 gramów)
- miód (150 gramów)
- rodzynki (50 gramów)
- migdały (50 gramów)
- orzechy (50 gramów)
- wiśnie kandyzowane (50 gramów)
- figi suszone (50 gramów)
- śliwki suszone (50 gramów)
- skórka pomarańczowa kandyzowana (50 gramów)
- skórka cytrynowa kandyzowana (50 gramów)
- cukier waniliowy (1 łyżek deserowych)
- rum (40 mililitrów)
- sok z cytryny (według uznania)
Przygotowanie:
Opłukaną pszenicę zalać zimną, przegotowaną wodą, przykryć i odstawić na noc do namoczenia.
Gotować ok. 60 minut na wolnym ogniu, do miękkości. Osączona ostudzić.
Opłukany, osączony mak zalać wrzątkiem i gotować 15 minut na małym ogniu. Dobrze osączony dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa.
Umyte, osączone bakalie posiekać, skropić rumem i odstawić na 30 minut.
Wymieszać pszenicę z makiem, miodem oraz bakaliami. Doprawić do smaku sokiem cytrynowym oraz cukrem waniliowym, przykryć i wstawić na 30 minut do lodówki. Po przełożeniu do salaterki ozdobić kutię bakaliami oraz owocami.
Gotować ok. 60 minut na wolnym ogniu, do miękkości. Osączona ostudzić.
Opłukany, osączony mak zalać wrzątkiem i gotować 15 minut na małym ogniu. Dobrze osączony dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa.
Umyte, osączone bakalie posiekać, skropić rumem i odstawić na 30 minut.
Wymieszać pszenicę z makiem, miodem oraz bakaliami. Doprawić do smaku sokiem cytrynowym oraz cukrem waniliowym, przykryć i wstawić na 30 minut do lodówki. Po przełożeniu do salaterki ozdobić kutię bakaliami oraz owocami.
Czas przygotowania:
120 minut
Porcja dla:
10 osób