w

Kurczę gotowane á la paprykarz

Składniki:

  • brojler (1 sztuk)
  • warzywo (30 dekagramów)
  • koncentrat pomidorowy (3 dekagramów)
  • liście laurowe (1 sztuk)
  • majeranek (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • papryka ostra (według uznania)
  • natka pietruszki (4 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Brojlera oczyścić, umyć, pokrajać na porcje, osolić. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać, włożyć do garnka z wrzącą wodą, posolić, zagotować. Do wrzątku włożyć pokrajane porcje kurczaka oraz listek laurowy i 1/2 łyżki majeranku. Ugotować do miękkości, porcje kurczęcia wyjąć. Warzywa przetrzeć przez sito lub zmiksować z dodatkiem 1-11/2 szklanki wywaru. Do przygotowanego w ten sposób sosu dodać ostrą paprykę, sprawdzić smak, ewentualnie przyprawić solą i papryką. Do sosu włożyć porcje kurczęcia. Zagotować, Wyłożyć na półmisek, posypać posiekaną pietruszką. Podawać z dodatkiem ziemniaków z wody i surówek.

Czas przygotowania:

35 minut

Porcja dla:

2 osób

Minipizza z szynką i pomidorami

Jajka bankietowe