Składniki:
- brojler (1 sztuk)
- warzywo (30 dekagramów)
- koncentrat pomidorowy (3 dekagramów)
- liście laurowe (1 sztuk)
- majeranek (według uznania)
- sól (według uznania)
- papryka ostra (według uznania)
- natka pietruszki (4 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Brojlera oczyścić, umyć, pokrajać na porcje, osolić. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać, włożyć do garnka z wrzącą wodą, posolić, zagotować. Do wrzątku włożyć pokrajane porcje kurczaka oraz listek laurowy i 1/2 łyżki majeranku. Ugotować do miękkości, porcje kurczęcia wyjąć. Warzywa przetrzeć przez sito lub zmiksować z dodatkiem 1-11/2 szklanki wywaru. Do przygotowanego w ten sposób sosu dodać ostrą paprykę, sprawdzić smak, ewentualnie przyprawić solą i papryką. Do sosu włożyć porcje kurczęcia. Zagotować, Wyłożyć na półmisek, posypać posiekaną pietruszką. Podawać z dodatkiem ziemniaków z wody i surówek.
Czas przygotowania:
35 minut
Porcja dla:
2 osób