w

Klopsiki szwedzkie

Składniki:

  • mięso mielone (500 gramów)
  • bułka czerstwa (50 gramów)
  • jajko (1 sztuk)
  • śmietana kwaśna (0.5 szklanek)
  • mleko (0.75 szklanek)
  • cebula (3 sztuk)
  • natka pietruszki (1 łyżek deserowych)
  • kolendra (1 łyżek deserowych)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • olej (według uznania)
  • wino białe wytrawne (0.75 szklanek)
  • bulion wołowy (2 szklanek)
  • musztarda (2 łyżek deserowych)
  • przecier pomidorowy (3 łyżek stołowych)
  • ciemna zasmażka błyskawiczna (2 łyżek stołowych)
  • cukier (według uznania)

Przygotowanie:

1 cebulę posiekać, bułkę namoczyć w mleku. Wyrobić mięso z przyprawami i cebulą. Połowę masy przełożyć do malaksera, dodać odciśniętą bułkę, śmietanę i jajko. Zmiksować na gładki krem, dodać do odłożonej masy mięsnej. Wyrobić i ulepić małe kuleczki.Zagotować wodę, włożyć klopsiki i gotować na małym ogniu 15 minut. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć, przełożyć do miski, odstawić na 15 minut. Włożyć na gorący olej i smażyć na złoty kolor.Przygotowanie sosu:2 cebule pokroić w półplasterki i zeszklić na maśle. Wlać wino, zagotować i dodać bulion. Gotować 10 minut bez pokrywki, aby sos nieco odparował. Zagęścić zasmażką błyskawiczną i ponownie zagotować, ciągle mieszając.Dodać musztardę i przecier, przyprawić cukrem, solą i pieprzem. Klopsiki polać sosem. Można klopsiki tylko ugotować lub tylko usmażyć. Gotowane i smażone uzyskują jędrność.

Czas przygotowania:

100 minut

Porcja dla:

4 osób

Panga w sosie czosnkowym II

Yugoslavia Pousse