Składniki:
- mięso mielone (500 gramów)
- bułka czerstwa (50 gramów)
- jajko (1 sztuk)
- śmietana kwaśna (0.5 szklanek)
- mleko (0.75 szklanek)
- cebula (3 sztuk)
- natka pietruszki (1 łyżek deserowych)
- kolendra (1 łyżek deserowych)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- olej (według uznania)
- wino białe wytrawne (0.75 szklanek)
- bulion wołowy (2 szklanek)
- musztarda (2 łyżek deserowych)
- przecier pomidorowy (3 łyżek stołowych)
- ciemna zasmażka błyskawiczna (2 łyżek stołowych)
- cukier (według uznania)
Przygotowanie:
1 cebulę posiekać, bułkę namoczyć w mleku. Wyrobić mięso z przyprawami i cebulą. Połowę masy przełożyć do malaksera, dodać odciśniętą bułkę, śmietanę i jajko. Zmiksować na gładki krem, dodać do odłożonej masy mięsnej. Wyrobić i ulepić małe kuleczki.Zagotować wodę, włożyć klopsiki i gotować na małym ogniu 15 minut. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć, przełożyć do miski, odstawić na 15 minut. Włożyć na gorący olej i smażyć na złoty kolor.Przygotowanie sosu:2 cebule pokroić w półplasterki i zeszklić na maśle. Wlać wino, zagotować i dodać bulion. Gotować 10 minut bez pokrywki, aby sos nieco odparował. Zagęścić zasmażką błyskawiczną i ponownie zagotować, ciągle mieszając.Dodać musztardę i przecier, przyprawić cukrem, solą i pieprzem. Klopsiki polać sosem. Można klopsiki tylko ugotować lub tylko usmażyć. Gotowane i smażone uzyskują jędrność.
Czas przygotowania:
100 minut
Porcja dla:
4 osób