w , , ,

Panga w sosie czosnkowym II

Składniki:

  • filet pangi (4 sztuk)
  • przyprawa do ryb (według uznania)
  • cytryna (1 sztuk)
  • oliwa (według uznania)
  • mleko (1 szklanek)
  • mąka (15 gramów)
  • masło (20 gramów)
  • czosnek (3 ząbki)
  • przyprawa jarzynowa (według uznania)
  • śmietana (90 mililitrów)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • masło (100 gramów)
  • natka pietruszki (2 łyżek stołowych)
  • pieprz ziołowy (według uznania)

Przygotowanie:

Masło czosnkowe: 100g miękkiego masła utrzeć z roztartym ząbkiem czosnku i posiekana natką, dodać odrobinę pieprzu ziołowego oraz odrobinę sproszkowanej przyprawy jarzynowej. Uformować w wałek, zawinąć w pergamin i włożyć do lodówki.
Opłukane, osuszone filety posypać przyprawą do ryb, posmarować oliwą i ułożyć w kieszonce z folii aluminiowej, a na każdej porcji położyć plasterek wyszorowanej cytryny i 2-3 wiórki masła czosnkowego i grillować 15 minut. Sos czosnkowy: z mąki i 20g masła zrobić zasmażkę, ubijając trzepaczką powoli wlewać zimne mleko, mieszając, zagotować. Doprawić roztartym czosnkiem, przyprawą jarzynową, solą oraz pieprzem i rozprowadzić śmietaną.
Ryby wyjąć z folii i polać sosem.

Czas przygotowania:

45 minut

Porcja dla:

4 osób

Tort agrestowy

Klopsiki szwedzkie