Składniki:
- filet pangi (4 sztuk)
- przyprawa do ryb (według uznania)
- cytryna (1 sztuk)
- oliwa (według uznania)
- mleko (1 szklanek)
- mąka (15 gramów)
- masło (20 gramów)
- czosnek (3 ząbki)
- przyprawa jarzynowa (według uznania)
- śmietana (90 mililitrów)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
- masło (100 gramów)
- natka pietruszki (2 łyżek stołowych)
- pieprz ziołowy (według uznania)
Przygotowanie:
Masło czosnkowe: 100g miękkiego masła utrzeć z roztartym ząbkiem czosnku i posiekana natką, dodać odrobinę pieprzu ziołowego oraz odrobinę sproszkowanej przyprawy jarzynowej. Uformować w wałek, zawinąć w pergamin i włożyć do lodówki.
Opłukane, osuszone filety posypać przyprawą do ryb, posmarować oliwą i ułożyć w kieszonce z folii aluminiowej, a na każdej porcji położyć plasterek wyszorowanej cytryny i 2-3 wiórki masła czosnkowego i grillować 15 minut. Sos czosnkowy: z mąki i 20g masła zrobić zasmażkę, ubijając trzepaczką powoli wlewać zimne mleko, mieszając, zagotować. Doprawić roztartym czosnkiem, przyprawą jarzynową, solą oraz pieprzem i rozprowadzić śmietaną.
Ryby wyjąć z folii i polać sosem.
Opłukane, osuszone filety posypać przyprawą do ryb, posmarować oliwą i ułożyć w kieszonce z folii aluminiowej, a na każdej porcji położyć plasterek wyszorowanej cytryny i 2-3 wiórki masła czosnkowego i grillować 15 minut. Sos czosnkowy: z mąki i 20g masła zrobić zasmażkę, ubijając trzepaczką powoli wlewać zimne mleko, mieszając, zagotować. Doprawić roztartym czosnkiem, przyprawą jarzynową, solą oraz pieprzem i rozprowadzić śmietaną.
Ryby wyjąć z folii i polać sosem.
Czas przygotowania:
45 minut
Porcja dla:
4 osób