Składniki:
- kasza gryczana (20 dekagramów)
- kapusta czerwona (20 dekagramów)
- cebula (2 sztuk)
- oliwa z oliwek (2 sztuk)
- glon (według uznania)
- pieprz czarny (według uznania)
- papryka czerwona (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Umyć kaszę w zimnej wodzie, zalać wodą i gotować na bardzo małym ogniu około 45 minut. Namoczyć przez około 15 minut w ciepłej wodzie nitki glonów. Poszatkować drobno kapustę i pokroić w kostkę cebulę. Rozgrzać oliwę na dużej patelni i gdy będzie wrząca, wrzucić cebule, a następnie kapustę i glony. Smażyć do miękkości kapusty. Wszystkie składniki wymieszać: usmażoną kapustę z cebulą i glonami z ugotowaną kaszą. Dodać przyprawy. Kaszę można dodatkowo zapiec w piekarniku.
Czas przygotowania:
70 minut
Porcja dla:
3 osób