w

Kasza gryczana z glonami

Składniki:

  • kasza gryczana (20 dekagramów)
  • kapusta czerwona (20 dekagramów)
  • cebula (2 sztuk)
  • oliwa z oliwek (2 sztuk)
  • glon (według uznania)
  • pieprz czarny (według uznania)
  • papryka czerwona (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Umyć kaszę w zimnej wodzie, zalać wodą i gotować na bardzo małym ogniu około 45 minut. Namoczyć przez około 15 minut w ciepłej wodzie nitki glonów. Poszatkować drobno kapustę i pokroić w kostkę cebulę. Rozgrzać oliwę na dużej patelni i gdy będzie wrząca, wrzucić cebule, a następnie kapustę i glony. Smażyć do miękkości kapusty. Wszystkie składniki wymieszać: usmażoną kapustę z cebulą i glonami z ugotowaną kaszą. Dodać przyprawy. Kaszę można dodatkowo zapiec w piekarniku.

Czas przygotowania:

70 minut

Porcja dla:

3 osób

Kapusta czerwona z kiszoną papryką

Ryba po żydowsku