w ,

Jogurtowy tort wiśniowy

Składniki:

  • jajka (3 sztuk)
  • sól (1 szczypta)
  • cukier (175 gramów)
  • mąka tortowa (100 gramów)
  • proszek do pieczenia (1 łyżek deserowych)
  • wiśnie (400 gramów)
  • listki żelatyny (12 sztuk)
  • jogurt naturalny (600 gramów)
  • śmietana kremowa (250 gramów)
  • nektar wiśniowy (250 mililitrów)
  • cukier puder (1 łyżek stołowych)
  • płatki migdałowe (3 łyżek stołowych)
  • listki mięty (według uznania)

Przygotowanie:

Ubić jajka z solą oraz 75g cukru na puch. Dodać przesianą mąkę oraz proszek i wymieszać na jednolite ciasto. Przełożyć ciasto do średniej wielkości tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, ostudzić.
Na suchej patelni uprażyć migdały i ostudzić. Oczyszczone wiśnie wydrylować. Z ciasta ściąć cienki krążek i pokruszyć go, odstawić. Na spód ciasta nałożyć obręcz tortownicy.
Namoczyć żelatynę. 3 listki odcisnąć i rozpuścić oraz wymieszać z nektarem wiśniowym i chłodzić, aż nektar zacznie tężeć. Utrzeć jogurt z 100g cukru. Odciśniętych 9 listków żelatyny rozpuścić i wymieszać z 3 łyżkami kremu jogurtowego, a potem połączyć z pozostałym kremem. Ubić śmietanę i dodać do masy.
Na spód ciasta wyłożyć 5 łyżek kremu. Na wierzch rozłożyć wiśnie. Wylać 1/3 nektaru. Pozostały krem podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na ciasto, na to wylać 1/3 nektaru. Posypać pokruszonym ciastem oraz posiekanymi i całymi płatkami migdałowymi. Wstawić na 2,5 godziny do lodówki. Zdjąć obręcz, posypać tort cukrem pudrem i udekorować listkami mięty.

Czas przygotowania:

90 minut

Porcja dla:

14 osób

Suflet z kaszy manny

Bitki dominikańskie