Składniki:

  • kasza gryczana (2 szklanek)
  • grzyby lesne (650 gramów)
  • włoszczyzna mrożona (0,5 sztuk)
  • cebula (2 sztuk)
  • masło (1 łyżek stołowych)
  • ser żółty (1 łyżek stołowych)
  • bulion grzybowy (1 kostek)
  • olej (2 łyżek stołowych)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Kaszę ugotować na sypko z kostką bulionową i włoszczyzną. Oczyszczone, pokrojone grzyby smażyć na suchej patelni, aż odparuje z nich sok. Dodać masło, mieszając, jeszcze chwilę smażyć. Oczyszczoną, posiekaną cebulę zeszklić na oleju. Kaszę wymieszać z cebulą, grzybami, startym żółtym serem, przyprawić solą oraz pieprzem i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Zapiekać 10 minut bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać z ogórkami kiszonymi i bukietem warzyw.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

4 osób

Sandwicze z szynką i ogórkiem

Bomba herbaciana