Składniki:
- kasza gryczana (2 szklanek)
- grzyby lesne (650 gramów)
- włoszczyzna mrożona (0,5 sztuk)
- cebula (2 sztuk)
- masło (1 łyżek stołowych)
- ser żółty (1 łyżek stołowych)
- bulion grzybowy (1 kostek)
- olej (2 łyżek stołowych)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Kaszę ugotować na sypko z kostką bulionową i włoszczyzną. Oczyszczone, pokrojone grzyby smażyć na suchej patelni, aż odparuje z nich sok. Dodać masło, mieszając, jeszcze chwilę smażyć. Oczyszczoną, posiekaną cebulę zeszklić na oleju. Kaszę wymieszać z cebulą, grzybami, startym żółtym serem, przyprawić solą oraz pieprzem i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Zapiekać 10 minut bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać z ogórkami kiszonymi i bukietem warzyw.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
4 osób