Składniki:
- kapusta włoska (1 sztuk)
- kasza jęczmienna (1 szklanek)
- bulion warzywny (3 szklanek)
- olej (2 łyżek stołowych)
- grzyby suszone (50 gramów)
- cebula (1 sztuk)
- liść laurowy (1 sztuk)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, wyciąć głąb i włożyć kapustę do dużego garnka. Zalać wodą i lekko posolić, gotować na małym ogniu 10 minut. Wyjąc kapustę i oddzielić kolejno liście.
Opłukana kaszę zalać w rondlu 2 szklankami bulionu i gotować, mieszając, aż ziarna wchłoną płyn (ok. 10 minut). Namoczone wcześniej grzyby ugotować i drobno posiekać. Wywar z grzybów zachować.
Oczyszczoną, posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojone grzyby i dusić kilka minut. Dodać do kaszy, mieszając, doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Na rozłożony liść kapusty nałożyć porcję farszu i zwinąć gołąbki.
Na dnie sporego płaskiego rondla ułożyć po 2-3 liście kapusty, na nich po układać gołąbki, nie więcej niż 2 warstwy – wtedy gołąbki się nie rozpadną i równo ugotują. Zalać je wywarem z grzybów, dodać szklankę bulionu oraz listek laurowy. Gotować ok. 35 minut na wolnym ogniu. Podawać na ciepło same albo z sosem grzybowym.
Sos: łyżkę mąki przesmażyć na 2 łyżkach oliwy, wlać szklankę wywaru z gotowania gołąbków, zaprawić śmietaną, doprawić do smaku sola oraz pieprzem.
Opłukana kaszę zalać w rondlu 2 szklankami bulionu i gotować, mieszając, aż ziarna wchłoną płyn (ok. 10 minut). Namoczone wcześniej grzyby ugotować i drobno posiekać. Wywar z grzybów zachować.
Oczyszczoną, posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojone grzyby i dusić kilka minut. Dodać do kaszy, mieszając, doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Na rozłożony liść kapusty nałożyć porcję farszu i zwinąć gołąbki.
Na dnie sporego płaskiego rondla ułożyć po 2-3 liście kapusty, na nich po układać gołąbki, nie więcej niż 2 warstwy – wtedy gołąbki się nie rozpadną i równo ugotują. Zalać je wywarem z grzybów, dodać szklankę bulionu oraz listek laurowy. Gotować ok. 35 minut na wolnym ogniu. Podawać na ciepło same albo z sosem grzybowym.
Sos: łyżkę mąki przesmażyć na 2 łyżkach oliwy, wlać szklankę wywaru z gotowania gołąbków, zaprawić śmietaną, doprawić do smaku sola oraz pieprzem.
Czas przygotowania:
100 minut
Porcja dla:
6 osób