w , ,

Gołąbki z grzybami

Składniki:

  • kapusta włoska (1 sztuk)
  • kasza jęczmienna (1 szklanek)
  • bulion warzywny (3 szklanek)
  • olej (2 łyżek stołowych)
  • grzyby suszone (50 gramów)
  • cebula (1 sztuk)
  • liść laurowy (1 sztuk)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, wyciąć głąb i włożyć kapustę do dużego garnka. Zalać wodą i lekko posolić, gotować na małym ogniu 10 minut. Wyjąc kapustę i oddzielić kolejno liście.
Opłukana kaszę zalać w rondlu 2 szklankami bulionu i gotować, mieszając, aż ziarna wchłoną płyn (ok. 10 minut). Namoczone wcześniej grzyby ugotować i drobno posiekać. Wywar z grzybów zachować.
Oczyszczoną, posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojone grzyby i dusić kilka minut. Dodać do kaszy, mieszając, doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Na rozłożony liść kapusty nałożyć porcję farszu i zwinąć gołąbki.
Na dnie sporego płaskiego rondla ułożyć po 2-3 liście kapusty, na nich po układać gołąbki, nie więcej niż 2 warstwy – wtedy gołąbki się nie rozpadną i równo ugotują. Zalać je wywarem z grzybów, dodać szklankę bulionu oraz listek laurowy. Gotować ok. 35 minut na wolnym ogniu. Podawać na ciepło same albo z sosem grzybowym.
Sos: łyżkę mąki przesmażyć na 2 łyżkach oliwy, wlać szklankę wywaru z gotowania gołąbków, zaprawić śmietaną, doprawić do smaku sola oraz pieprzem.

Czas przygotowania:

100 minut

Porcja dla:

6 osób

Jagnięce mięso w occie

Papryki faszerowane mielonym mięsem