w

Gąski, kozaki duszone

Składniki:

  • grzyb (80 dekagramów)
  • margaryna (2 dekagramów)
  • cebula (5 dekagramów)
  • tłuszcz (2 dekagramów)
  • mąka (2 dekagramów)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • koperek (1 łyżek stołowych)
  • natka pietruszki (1 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać w bieżącej wodzie, cienko poszatkować. Obraną cebulę pokrajać w drobną kostkę, dodać tłuszcz, 3 – 4 łyżki wody i razem dusić pod przykryciem. Gdy są miękkie, podprawić mąką, dodać sól i pieprz, zagotować, włożyć surowe masło (2 dkg) i siekaną zieleninę, wymieszać, wyłożyć na salaterkę.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

4 osób

Tort orzechowy

Pasta z avokado