Składniki:
- pomidory (12 sztuk)
- bulion (600 mililitrów)
- kurkuma (1 łyżek deserowych)
- kuskus (300 gramów)
- pistacje (1 łyżek deserowych)
- migdały (1 łyżek deserowych)
- oliwa (2 łyżek stołowych)
- skórka z cytryny – otarta (1 łyżek stołowych)
- natka pietruszki (według uznania)
- bazylia (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
- jogurt naturalny (według uznania)
- czosnek (1 ząbki)
Przygotowanie:
Umyć pomidory i odkroić wieczka. Łyżeczką wydrążyć wnętrze. Miąższ przetrzeć przez sito, a pomidory lekko posolić.
Zagotować bulion z kurkuma i polać nim kuskus, przykryć i odstawić na 10 minut. Wystudzona kaszę wymieszać z prażonymi, posiekanymi pistacjami, migdałami, oliwą i przecierem pomidorowym, Doprawić do smaku skórką z cytryny, bazylią, pietruszką, solą oraz pieprzem. Farszem napełnić wydrążone pomidory, przykryć wieczkami i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wymieszać jogurt z posiekanym czosnkiem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Pomidory podawać na ciepło z dipem jogurtowym.
Zagotować bulion z kurkuma i polać nim kuskus, przykryć i odstawić na 10 minut. Wystudzona kaszę wymieszać z prażonymi, posiekanymi pistacjami, migdałami, oliwą i przecierem pomidorowym, Doprawić do smaku skórką z cytryny, bazylią, pietruszką, solą oraz pieprzem. Farszem napełnić wydrążone pomidory, przykryć wieczkami i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wymieszać jogurt z posiekanym czosnkiem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Pomidory podawać na ciepło z dipem jogurtowym.
Czas przygotowania:
45 minut
Porcja dla:
4 osób