w , ,

Faszerowane pomidory z dipem jogurtowym

Składniki:

  • pomidory (12 sztuk)
  • bulion (600 mililitrów)
  • kurkuma (1 łyżek deserowych)
  • kuskus (300 gramów)
  • pistacje (1 łyżek deserowych)
  • migdały (1 łyżek deserowych)
  • oliwa (2 łyżek stołowych)
  • skórka z cytryny – otarta (1 łyżek stołowych)
  • natka pietruszki (według uznania)
  • bazylia (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • jogurt naturalny (według uznania)
  • czosnek (1 ząbki)

Przygotowanie:

Umyć pomidory i odkroić wieczka. Łyżeczką wydrążyć wnętrze. Miąższ przetrzeć przez sito, a pomidory lekko posolić.
Zagotować bulion z kurkuma i polać nim kuskus, przykryć i odstawić na 10 minut. Wystudzona kaszę wymieszać z prażonymi, posiekanymi pistacjami, migdałami, oliwą i przecierem pomidorowym, Doprawić do smaku skórką z cytryny, bazylią, pietruszką, solą oraz pieprzem. Farszem napełnić wydrążone pomidory, przykryć wieczkami i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wymieszać jogurt z posiekanym czosnkiem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Pomidory podawać na ciepło z dipem jogurtowym.

Czas przygotowania:

45 minut

Porcja dla:

4 osób

Kawa mleczna

Ryż zapiekany z kurczakiem i szpinakiem