w ,

Farsz pierogowy z kaszy gryczanej z grzybami

Składniki:

  • kasza gryczana (25 dekagramów)
  • grzyby suszone (5 dekagramów)
  • cebula (1 sztuk)
  • jajko (1 sztuk)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • słonecznik ziarno (10 dekagramów)

Przygotowanie:

1. Grzyby namoczyć na kilka godzin w 1 litrze wody i następnie ugotować w tej samej wodzie. 2. Grzyby odcedzić, wywar zlać delikatnie do innego garnka. 3. Wywar ponownie zagotować i do wrzącego wsypać kaszę, gotować 15 min. 4. Słoninę pokroić w kostkę i zesmażyć na niej pokrojoną drobno cebulę. 5. Kaszę odcedzić, wystudzić. Wymieszać z jajkiem, cebulą i połową tłuszczu, wyrobić. Dodać posiekane drobno grzyby. Doprawić solą i pieprzem (około 1 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu).
Podawać polane tłuszczem zesmażonym ze słoniny.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

3 osób

Brzoskwiniowy wianek z serem i makiem

Wołowina duszona z warzywami