Składniki:
- kasza gryczana (25 dekagramów)
- grzyby suszone (5 dekagramów)
- cebula (1 sztuk)
- jajko (1 sztuk)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- słonecznik ziarno (10 dekagramów)
Przygotowanie:
1. Grzyby namoczyć na kilka godzin w 1 litrze wody i następnie ugotować w tej samej wodzie. 2. Grzyby odcedzić, wywar zlać delikatnie do innego garnka. 3. Wywar ponownie zagotować i do wrzącego wsypać kaszę, gotować 15 min. 4. Słoninę pokroić w kostkę i zesmażyć na niej pokrojoną drobno cebulę. 5. Kaszę odcedzić, wystudzić. Wymieszać z jajkiem, cebulą i połową tłuszczu, wyrobić. Dodać posiekane drobno grzyby. Doprawić solą i pieprzem (około 1 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu).
Podawać polane tłuszczem zesmażonym ze słoniny.
Podawać polane tłuszczem zesmażonym ze słoniny.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
3 osób