w

Cynadry po polsku

Składniki:

  • cebula (2 sztuk)
  • tłuszcz (4 dekagramów)
  • mąka (2 łyżek stołowych)
  • karmel (3 łyżek stołowych)
  • wino (30 mililitrów)
  • natka pietruszki (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • cynader (50 dekagramów)

Przygotowanie:

Cynadry nadkroić, przez godzinę moczyć w zimnej wodzie, po czym zlać ją i cynadry obgotować w nowej. Odcedzić, przekroić cynadry wzdłuż, a następnie pokroić na cienkie plasterki. Tak przygotowane cynadry włożyć do szybkowaru, zalać nową wodą, tak by je przykryła, zagotować, zdjąć szumowiny. Oczyszczoną cebulę pokroić, wraz z tłuszczem dodać do cynadrów i po zamknięciu szybkowaru ogrzewać 35 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, dopiero teraz posolić, dodać pieprz i wino, po czym doprowadzić sos do żądanej gęstości, dodając mąkę i wodę, zagotować.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

3 osób

Torcik kokosowo-jagodowy

Mazurek – Śliwkowe marzenie