Składniki:
- cebula (2 sztuk)
- tłuszcz (4 dekagramów)
- mąka (2 łyżek stołowych)
- karmel (3 łyżek stołowych)
- wino (30 mililitrów)
- natka pietruszki (według uznania)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- cynader (50 dekagramów)
Przygotowanie:
Cynadry nadkroić, przez godzinę moczyć w zimnej wodzie, po czym zlać ją i cynadry obgotować w nowej. Odcedzić, przekroić cynadry wzdłuż, a następnie pokroić na cienkie plasterki. Tak przygotowane cynadry włożyć do szybkowaru, zalać nową wodą, tak by je przykryła, zagotować, zdjąć szumowiny. Oczyszczoną cebulę pokroić, wraz z tłuszczem dodać do cynadrów i po zamknięciu szybkowaru ogrzewać 35 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, dopiero teraz posolić, dodać pieprz i wino, po czym doprowadzić sos do żądanej gęstości, dodając mąkę i wodę, zagotować.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
3 osób