Składniki:
- tłuszcz (według uznania)
- jajka (1 sztuk)
- sól (1 łyżek deserowych)
- drożdże (2 dekagramów)
- śmietana (1 szklanek)
- margaryna (1 kostek)
- ser ostry (1 szklanek)
- orzechy mielone (1 szklanek)
- mąka (2 szklanek)
Przygotowanie:
Mąkę przesiać z masłem na stolnicy dodając sól, orzechy i ser. Wlać śmietanę rozmieszaną z drożdżami, wyrobić ciasto. Wałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość pół centymetra, wycinać foremką różne ciasteczka, układać na posmarowanej tłuszczem blaszce do pieczenia. Smarować z wierzchu rozbitym jajkiem, piec w mocno nagrzanym piekarniku (250 stopni) uważając, by nie spalić, gdyż pieką się szybko
Czas przygotowania:
45 minut
Porcja dla:
6 osób