w

Ciasteczka orzechowo serowe

Składniki:

  • tłuszcz (według uznania)
  • jajka (1 sztuk)
  • sól (1 łyżek deserowych)
  • drożdże (2 dekagramów)
  • śmietana (1 szklanek)
  • margaryna (1 kostek)
  • ser ostry (1 szklanek)
  • orzechy mielone (1 szklanek)
  • mąka (2 szklanek)

Przygotowanie:

Mąkę przesiać z masłem na stolnicy dodając sól, orzechy i ser. Wlać śmietanę rozmieszaną z drożdżami, wyrobić ciasto. Wałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość pół centymetra, wycinać foremką różne ciasteczka, układać na posmarowanej tłuszczem blaszce do pieczenia. Smarować z wierzchu rozbitym jajkiem, piec w mocno nagrzanym piekarniku (250 stopni) uważając, by nie spalić, gdyż pieką się szybko

Czas przygotowania:

45 minut

Porcja dla:

6 osób

Piernik przekładany

Wino z owoców dzikiej róży