Składniki:
- cukier (3 kilogramów)
- woda (8 litrów)
- owoców (5 kilogramów)
- kwasek cytrynowy (10 gramów)
- pożywkia fosforanu amonowego (4 gramów)
- drożdże winne rasy Madera (według uznania)
Przygotowanie:
Oczyszczone, dojrzałe (najlepiej po przemarznięciu) owoce zalać gorącą wodą. Po ostygnięciu część płynu zlać, rozpuścić w nim 50 dag cukru, kwasek cytrynowy, pożywkę oraz drożdże, najlepiej przygotowane już jako matka drożdżowa. Wszystko razem wymieszać, dodać do owoców zalanych wodą, zatkać otwór butli korkiem z waty. Postawić w dość ciepłym pomieszczeniu przez 5 dni. Kilkakrotnie wstrząsać. Następnie wylać wszystko, przecedzić przez sito, owoce wycisnąć. Wytłoczyny zalać 2 litrami ciepłej wody i po 24 godzinach wygnieść i przecedzić.
Zlać oba moszcze i jeśli nie będzie 10 litrów uzupełnić woda z pozostałym cukrem, jeśli będzie, to w części płynu rozpuścić cukier.
Butlę zatkać korkiem z rurką fermentacyjną. Po kilku tygodniach ściągać wino. Czekać do sklarowania. Po pewnym czasie rozlać do butelek.
Zlać oba moszcze i jeśli nie będzie 10 litrów uzupełnić woda z pozostałym cukrem, jeśli będzie, to w części płynu rozpuścić cukier.
Butlę zatkać korkiem z rurką fermentacyjną. Po kilku tygodniach ściągać wino. Czekać do sklarowania. Po pewnym czasie rozlać do butelek.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
80 osób