Składniki:
- ciecierzyca (150 gramów)
- cebula (2 sztuk)
- swieży imbir (1 sztuk)
- zielona chilli (2 sztuk)
- kolendra (według uznania)
- sklarowane maslo ghee (2 łyżek stołowych)
- sól (według uznania)
- garam masala (1 łyżek deserowych)
- woda (2 szklanek)
Przygotowanie:
Opłukaj i namocz ciecierzyce w letniej wodzie, przez ok.2 godziny. Pokrój cebule w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej masło i zaszklij cebule. Dodaj imbir i czosnek pokrojony na drobno oraz zielona chilli.Dodaj garam masala,ciecierzyce i wodę. Gotuj do momentu aż ciecierzyca będzie miękka.Dopraw do smaku solą. Gotuj całość ok.30 minut aż ciecierzyca będzie tak miękka,ze zacznie się rozwalać. Dodaj świeżo posiekaną kolendrę i podawaj z rothi lub chlebkiem nan.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
4 osób