w ,

Chana Dhaal

Składniki:

  • ciecierzyca (150 gramów)
  • cebula (2 sztuk)
  • swieży imbir (1 sztuk)
  • zielona chilli (2 sztuk)
  • kolendra (według uznania)
  • sklarowane maslo ghee (2 łyżek stołowych)
  • sól (według uznania)
  • garam masala (1 łyżek deserowych)
  • woda (2 szklanek)

Przygotowanie:

Opłukaj i namocz ciecierzyce w letniej wodzie, przez ok.2 godziny. Pokrój cebule w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej masło i zaszklij cebule. Dodaj imbir i czosnek pokrojony na drobno oraz zielona chilli.Dodaj garam masala,ciecierzyce i wodę. Gotuj do momentu aż ciecierzyca będzie miękka.Dopraw do smaku solą. Gotuj całość ok.30 minut aż ciecierzyca będzie tak miękka,ze zacznie się rozwalać. Dodaj świeżo posiekaną kolendrę i podawaj z rothi lub chlebkiem nan.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

4 osób

Gazpacho na letnie dni

Zupa staropolska