Składniki:

  • twaróg (20 dekagramów)
  • mleko (6 łyżek stołowych)
  • olej (8 łyżek stołowych)
  • jajka (1 sztuk)
  • mąka pszenna (40 dekagramów)
  • drożdże (1 kostek)
  • cebula (1 sztuk)
  • czosnek (1 ząbki)
  • pomidor (50 dekagramów)
  • rozmaryn (1 łyżek deserowych)
  • oliwka (10 sztuk)
  • szynka (4 plastry)
  • serce karczocha (4 sztuk)
  • ser mozzarella (25 dekagramów)
  • żółtko (1 sztuk)
  • zioła prowansalskie (według uznania)

Przygotowanie:

Twaróg utrzeć z mlekiem i 6 łyżkami oleju. Dodać sól, cukier, jajko, mąkę i pokruszone drożdże. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Posiekaną cebulę i czosnek poddusić na łyżce oleju, dodać rozmaryn. Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki, usunąć pestki a miąższ pokroić. Dodać do cebuli. Dusić do chwili aż odparuje woda, doprawić. Szynkę pokroić w paseczki, oliwki w plasterki, mozzarellę w kostkę, karczochy na mniejsze kawałki. Wymieszać z ostudzonym sosem pomidorowym i łyżeczką ziół prowansalskich. Ciasto rozwałkować. Wykroić 6 placków o średnicy 16 cm. Nakładać na nie farsz i zlepiać brzegi. Ułożyć na blasze, posmarować je żółtkiem roztrzepanym z olejem. Piec 20 min w temp. 200oC.

Czas przygotowania:

35 minut

Porcja dla:

6 osób

Kurczak mleczna droga

Jamaican Black Coffee