Składniki:
- twaróg (20 dekagramów)
- mleko (6 łyżek stołowych)
- olej (8 łyżek stołowych)
- jajka (1 sztuk)
- mąka pszenna (40 dekagramów)
- drożdże (1 kostek)
- cebula (1 sztuk)
- czosnek (1 ząbki)
- pomidor (50 dekagramów)
- rozmaryn (1 łyżek deserowych)
- oliwka (10 sztuk)
- szynka (4 plastry)
- serce karczocha (4 sztuk)
- ser mozzarella (25 dekagramów)
- żółtko (1 sztuk)
- zioła prowansalskie (według uznania)
Przygotowanie:
Twaróg utrzeć z mlekiem i 6 łyżkami oleju. Dodać sól, cukier, jajko, mąkę i pokruszone drożdże. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Posiekaną cebulę i czosnek poddusić na łyżce oleju, dodać rozmaryn. Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki, usunąć pestki a miąższ pokroić. Dodać do cebuli. Dusić do chwili aż odparuje woda, doprawić. Szynkę pokroić w paseczki, oliwki w plasterki, mozzarellę w kostkę, karczochy na mniejsze kawałki. Wymieszać z ostudzonym sosem pomidorowym i łyżeczką ziół prowansalskich. Ciasto rozwałkować. Wykroić 6 placków o średnicy 16 cm. Nakładać na nie farsz i zlepiać brzegi. Ułożyć na blasze, posmarować je żółtkiem roztrzepanym z olejem. Piec 20 min w temp. 200oC.
Czas przygotowania:
35 minut
Porcja dla:
6 osób