w , ,

Buraczany kwas do picia

Składniki:

  • buraczki (500 gramów)
  • cukier (1 szklanek)
  • chleb razowy (150 gramów)
  • drożdże (30 gramów)
  • cytryna (1 sztuk)

Przygotowanie:

Pokroić chleb na nieduże kawałki i lekko podsmażyć w tosterze lub piekarniku. Oczyszczone buraczki drobno pokroić. Włożyć do słoja, dodać chleb, wlać 3l przegotowanej wody i odstawić na noc w ciepłe miejsce.
Rozpuścić drożdże w niewielkiej ilości ciepłej wody. ze sparzonej cytryny otrzeć skórkę, a sok wycisnąć.
Sok buraczany przecedzić, dodać drożdże, cukier, skórkę oraz sok z cytryny, wymieszać, przykryć i odstawić na noc w ciepłe miejsce. Napój przelać przez gęstą gazę. Rozlać do wyparzonych butelek, szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

1 osoby

Sałatka z melona i tuńczyka

Zupa jarzynowa z mięsem bez rosołu