Składniki:
- buraczki (500 gramów)
- cukier (1 szklanek)
- chleb razowy (150 gramów)
- drożdże (30 gramów)
- cytryna (1 sztuk)
Przygotowanie:
Pokroić chleb na nieduże kawałki i lekko podsmażyć w tosterze lub piekarniku. Oczyszczone buraczki drobno pokroić. Włożyć do słoja, dodać chleb, wlać 3l przegotowanej wody i odstawić na noc w ciepłe miejsce.
Rozpuścić drożdże w niewielkiej ilości ciepłej wody. ze sparzonej cytryny otrzeć skórkę, a sok wycisnąć.
Sok buraczany przecedzić, dodać drożdże, cukier, skórkę oraz sok z cytryny, wymieszać, przykryć i odstawić na noc w ciepłe miejsce. Napój przelać przez gęstą gazę. Rozlać do wyparzonych butelek, szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni.
Rozpuścić drożdże w niewielkiej ilości ciepłej wody. ze sparzonej cytryny otrzeć skórkę, a sok wycisnąć.
Sok buraczany przecedzić, dodać drożdże, cukier, skórkę oraz sok z cytryny, wymieszać, przykryć i odstawić na noc w ciepłe miejsce. Napój przelać przez gęstą gazę. Rozlać do wyparzonych butelek, szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
1 osoby