Składniki:
- grzyb (40 dekagramów)
- jajko (3 sztuk)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- masło (2 dekagramów)
- śmietana (0.15 litrów)
- cebula (5 dekagramów)
- bułka tarta (10 dekagramów)
- tłuszcz (2 dekagramów)
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić z piasku, dokładnie wymyć, cienko poszatkować wraz ze zdrowymi trzonami. Cebulę obrać, pokrajać w drobną kostkę, włożyć na rozgrzany tłuszcz, smażyć, dodać grzyby, 2 – 3 łyżki wody, udusić pod przykryciem. Gdy grzyby są miękkie, odparować, ostudzić. Formę budyniową posmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Żółtka utrzeć, dodać grzyby, ucierać dolewając po trochu śmietanę. Wymieszać z tartą bułką i pianą ubitą z białek, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć do formy budyniowej, gotować na parze 3/4 godziny. Wyjąć, wyłożyć na półmisek. Podawać polane topionym masłem zmieszanym z tartą zrumienioną bułką (8 dag) oraz z surówką z warzyw.
Czas przygotowania:
20 minut
Porcja dla:
3 osób