w

Budyń z grzybów świeżych

Składniki:

  • grzyb (40 dekagramów)
  • jajko (3 sztuk)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • masło (2 dekagramów)
  • śmietana (0.15 litrów)
  • cebula (5 dekagramów)
  • bułka tarta (10 dekagramów)
  • tłuszcz (2 dekagramów)

Przygotowanie:

Grzyby oczyścić z piasku, dokładnie wymyć, cienko poszatkować wraz ze zdrowymi trzonami. Cebulę obrać, pokrajać w drobną kostkę, włożyć na rozgrzany tłuszcz, smażyć, dodać grzyby, 2 – 3 łyżki wody, udusić pod przykryciem. Gdy grzyby są miękkie, odparować, ostudzić. Formę budyniową posmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Żółtka utrzeć, dodać grzyby, ucierać dolewając po trochu śmietanę. Wymieszać z tartą bułką i pianą ubitą z białek, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć do formy budyniowej, gotować na parze 3/4 godziny. Wyjąć, wyłożyć na półmisek. Podawać polane topionym masłem zmieszanym z tartą zrumienioną bułką (8 dag) oraz z surówką z warzyw.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

3 osób

Sałatka ziemniaczano – serowa

Pomidory z serem i ziołami