Składniki:
- jabłko antonówka (8 sztuk)
- sorbet cytrynowy (0.5 szklanek)
- sok z cytryny (1 łyżek stołowych)
- cukier (1 szklanek)
- orzechy włoskie (0.5 szklanek)
Przygotowanie:
1. 5 obranych jabłek pokrajać w ćwiartki
2. Usunąć gniazdka nasienne, ćwiartki – pokrajać w plasterki.
3. Jabłka włożyć do garnka, dodać cukier, wlać tyle wody, aby przykrywała
owoce, gotować na małym ogniu do miękkości, dodać rodzynki lub suszone
śliwki bez pestek, drobno pokrajane, skórkę pomarańczową i orzechy, wymieszać.
4. Obrać pozostałe 3 jabłka, pokrajać jak wyżej. Z połowy surowych jabłek, ułożyć warstwę w wysmarowanym żaroodpornym naczyniu.
5. Przełożyć ugotowaną masę jabłkową.
6. Ułożyć pozostałe jabłka na wierzchu.
7. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 C) i piec przez 30 min.
8. Podawać na gorąco.
Proporcje dla 4 osób
2. Usunąć gniazdka nasienne, ćwiartki – pokrajać w plasterki.
3. Jabłka włożyć do garnka, dodać cukier, wlać tyle wody, aby przykrywała
owoce, gotować na małym ogniu do miękkości, dodać rodzynki lub suszone
śliwki bez pestek, drobno pokrajane, skórkę pomarańczową i orzechy, wymieszać.
4. Obrać pozostałe 3 jabłka, pokrajać jak wyżej. Z połowy surowych jabłek, ułożyć warstwę w wysmarowanym żaroodpornym naczyniu.
5. Przełożyć ugotowaną masę jabłkową.
6. Ułożyć pozostałe jabłka na wierzchu.
7. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 C) i piec przez 30 min.
8. Podawać na gorąco.
Proporcje dla 4 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
4 osób