w ,

Baranina po jawajsku

Składniki:

  • baranina bez kości (0.5 kilogramów)
  • kolendra mielona (1 łyżek deserowych)
  • chili (0.25 łyżek deserowych)
  • cumin (0.5 łyżek deserowych)
  • imbir (0.5 łyżek deserowych)
  • czosnek (1 ząbki)
  • sól (1 łyżek deserowych)
  • ocet (1 łyżek deserowych)
  • woda (0.3 łyżek stołowych)
  • olej jadalny (2 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

1. Utrzeć kolendrę, chilli, cumin lub kminek, imbir, czosnek i sól, wymieszać z mięsem, włożyć do miski, polać octem z wodą i odstawić na 3 godz.2. Mięso osączyć, smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia ze wszystkich stron.3. Podlać wodą, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 45 min., aż mięso będzie miękkie, 4. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i zieloną sałatą ze śmietaną lub mizerią.Proporcje dla 4-5 osób

Czas przygotowania:

55 minut

Porcja dla:

5 osób

Sernik kremowy z morelami

Kurczak po turecku