Składniki:
- mąka (14 dekagramów)
- jajko (18 sztuk)
- drożdże (3.5 dekagramów)
- migdały (2 dekagramów)
- masło (20 dekagramów)
- cukier (0.75 dekagramów)
- śmietana (2 szklanek)
- mleko (0.33 szklanek)
- skórka z cytryny (według uznania)
- sól (według uznania)
- cukier puder (20 dekagramów)
- sok z cytryny (1 łyżek stołowych)
- sorbet cytrynowy (według uznania)
Przygotowanie:
Do utartego masła porcjami dodawać żółtka ubite z cukrem na pianę i nadal ucierając włożyć skórkę cytrynową , drobno posiekane migdały, wlać rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże, śmietanę , wsypać mąkę . Dodać pianę z białek ubitą ze szczyptą soli, ostrożnie wymieszać . Ciasto wyłożyć do wysmarowanych masłem lub margaryną form, wypełniając je do 1/3 wysokości. Przykryć czystą ściereczką i postawić w ciepłym miejscu. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość o 2/3, wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec około godziny. Cukier puder utrzeć z sokami na gęstą gładką masę , dodać skórkę pomarańczową i takim lukrem polać ostudzoną babkę .
Czas przygotowania:
70 minut
Porcja dla:
10 osób