w , ,

Babka petersburska

Składniki:

  • mąka (14 dekagramów)
  • jajko (18 sztuk)
  • drożdże (3.5 dekagramów)
  • migdały (2 dekagramów)
  • masło (20 dekagramów)
  • cukier (0.75 dekagramów)
  • śmietana (2 szklanek)
  • mleko (0.33 szklanek)
  • skórka z cytryny (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • cukier puder (20 dekagramów)
  • sok z cytryny (1 łyżek stołowych)
  • sorbet cytrynowy (według uznania)

Przygotowanie:

Do utartego masła porcjami dodawać żółtka ubite z cukrem na pianę i nadal ucierając włożyć skórkę cytrynową , drobno posiekane migdały, wlać rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże, śmietanę , wsypać mąkę . Dodać pianę z białek ubitą ze szczyptą soli, ostrożnie wymieszać . Ciasto wyłożyć do wysmarowanych masłem lub margaryną form, wypełniając je do 1/3 wysokości. Przykryć czystą ściereczką i postawić w ciepłym miejscu. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość o 2/3, wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec około godziny. Cukier puder utrzeć z sokami na gęstą gładką masę , dodać skórkę pomarańczową i takim lukrem polać ostudzoną babkę .

Czas przygotowania:

70 minut

Porcja dla:

10 osób

Naleśniki z jabłkiem i kurczakiem

Blue Hawaiian