Składniki:

  • ser mielony (400 gramów)
  • kasza kukurydziana (1 szklanek)
  • mleko (0,5 litrów)
  • jajka (2 sztuk)
  • cukier (100 gramów)
  • owoce kandyzowane mieszane (6 łyżek stołowych)
  • cukier waniliowy (1 sztuk)
  • skórka z cytryny – otarta (1 łyżek deserowych)
  • laska wanilii (0,5 sztuk)
  • listki melisy (według uznania)
  • masło (2,5 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Połową zimnego mleka rozprowadzić kaszę, a resztę mleka zagotować z przekrojoną laską wanilii. Wanilie wyjąć, a do mleka wlać kaszę. Mieszając, gotować 3 minuty, aż kasza zgęstnieje. Ostudzoną wymieszać z żółtkami utartymi z 2 łyżkami cukru. Z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym i skórką cytrynową zmiksować twaróg. Wymieszać z namoczonymi w letniej wodzie owocami kandyzowanymi (wiśnie, ananasy, papaja). Połączyć ze sztywna piana ubitą z białek. Na dnie 6 foremek sufletowych ułożyć krążki pergaminu, boki posmarować masłem. Włożyć po 2-3 łyżki kaszy, a następnie ułożyć warstwę twarogu i przykryć resztę kaszy. Ustawić foremki w większym naczyniu z wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut. Babeczki wyłożyć na talerzyki i udekorować melisą.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

6 osób

Kurczak po kaszmirsku

Zając pieczony