Składniki:
- ser mielony (400 gramów)
- kasza kukurydziana (1 szklanek)
- mleko (0,5 litrów)
- jajka (2 sztuk)
- cukier (100 gramów)
- owoce kandyzowane mieszane (6 łyżek stołowych)
- cukier waniliowy (1 sztuk)
- skórka z cytryny – otarta (1 łyżek deserowych)
- laska wanilii (0,5 sztuk)
- listki melisy (według uznania)
- masło (2,5 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Połową zimnego mleka rozprowadzić kaszę, a resztę mleka zagotować z przekrojoną laską wanilii. Wanilie wyjąć, a do mleka wlać kaszę. Mieszając, gotować 3 minuty, aż kasza zgęstnieje. Ostudzoną wymieszać z żółtkami utartymi z 2 łyżkami cukru. Z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym i skórką cytrynową zmiksować twaróg. Wymieszać z namoczonymi w letniej wodzie owocami kandyzowanymi (wiśnie, ananasy, papaja). Połączyć ze sztywna piana ubitą z białek. Na dnie 6 foremek sufletowych ułożyć krążki pergaminu, boki posmarować masłem. Włożyć po 2-3 łyżki kaszy, a następnie ułożyć warstwę twarogu i przykryć resztę kaszy. Ustawić foremki w większym naczyniu z wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut. Babeczki wyłożyć na talerzyki i udekorować melisą.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
6 osób