w ,

Kurczak po kaszmirsku

Składniki:

  • kurczak (1 sztuk)
  • jogurt naturalny (1 szklanek)
  • czosnek (5 ząbki)
  • cebula (3 sztuk)
  • sól (0.5 łyżek deserowych)
  • papryka ostra (1 łyżek deserowych)
  • imbir (1 łyżek deserowych)
  • masło ghee (6 łyżek deserowych)
  • kolendra (2 łyżek stołowych)
  • mięta (2 łyżek stołowych)
  • kurkuma (1 łyżek stołowych)
  • cumin (2 łyżek deserowych)
  • gorczyca (2 łyżek deserowych)
  • mak mielony (1 łyżek stołowych)
  • kardamon (2 sztuk)
  • liść laurowy (1 sztuk)
  • pieprz mielony (1 łyżek deserowych)

Przygotowanie:

1. Z jogurtu, czosnku, 1 cebuli drobno posiekanej, soli, papryki i utartego imbiru przygotować marynatę.
2. Każdy kawałek kurczaka naciąć w 2-3 miejscach, zalać jogurtem z przyprawami, odstawić na 1-2 godz.
3. Drugą cebulę pokrajać w cienkie plasterki, smażyć w rondlu na rozgrzanym maśle (2 łyżki), aż się zrumieni, przełożyć łyżką cedzakową na talerzyk.
4. Do rondla w którym smażyła się cebula, włożyć łyżkę masła i stale mieszając; smażyć kolendrę lub zieloną pietruszkę i miętę przez 5 min. dodać kurkumę, cumin, gorczycę, trzecią cebulę drobno posiekaną i mak; smażyć na bardzo małym ogniu przez 2 min., przełożyć na talerzyk.
5. Włożyć kawałki kurczaka do rondla razem z marynatą i dusić przez 10 min., dodać smażone przyprawy i dalej dusić na małym ogniu przez 20 min.
6. Dodać kardamon, listek laurowy i pieprz, wymieszać, dusić pod przykryciem przez 25 min. (w razie potrzeby podlać 2-3 łyżkami wody).
7. Wyłożyć kurczaka na gorący półmisek, dodać smażoną cebulę. .
8. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub CHAPPATI i z RATIĄ,
Proporcje dla 4-6 osób

Czas przygotowania:

70 minut

Porcja dla:

6 osób

Cukinia lub kabaczek faszerowany cebulą z pomidora

Babeczki z twarogiem