Składniki:
- kurczak (1 sztuk)
- jogurt naturalny (1 szklanek)
- czosnek (5 ząbki)
- cebula (3 sztuk)
- sól (0.5 łyżek deserowych)
- papryka ostra (1 łyżek deserowych)
- imbir (1 łyżek deserowych)
- masło ghee (6 łyżek deserowych)
- kolendra (2 łyżek stołowych)
- mięta (2 łyżek stołowych)
- kurkuma (1 łyżek stołowych)
- cumin (2 łyżek deserowych)
- gorczyca (2 łyżek deserowych)
- mak mielony (1 łyżek stołowych)
- kardamon (2 sztuk)
- liść laurowy (1 sztuk)
- pieprz mielony (1 łyżek deserowych)
Przygotowanie:
1. Z jogurtu, czosnku, 1 cebuli drobno posiekanej, soli, papryki i utartego imbiru przygotować marynatę.
2. Każdy kawałek kurczaka naciąć w 2-3 miejscach, zalać jogurtem z przyprawami, odstawić na 1-2 godz.
3. Drugą cebulę pokrajać w cienkie plasterki, smażyć w rondlu na rozgrzanym maśle (2 łyżki), aż się zrumieni, przełożyć łyżką cedzakową na talerzyk.
4. Do rondla w którym smażyła się cebula, włożyć łyżkę masła i stale mieszając; smażyć kolendrę lub zieloną pietruszkę i miętę przez 5 min. dodać kurkumę, cumin, gorczycę, trzecią cebulę drobno posiekaną i mak; smażyć na bardzo małym ogniu przez 2 min., przełożyć na talerzyk.
5. Włożyć kawałki kurczaka do rondla razem z marynatą i dusić przez 10 min., dodać smażone przyprawy i dalej dusić na małym ogniu przez 20 min.
6. Dodać kardamon, listek laurowy i pieprz, wymieszać, dusić pod przykryciem przez 25 min. (w razie potrzeby podlać 2-3 łyżkami wody).
7. Wyłożyć kurczaka na gorący półmisek, dodać smażoną cebulę. .
8. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub CHAPPATI i z RATIĄ,
Proporcje dla 4-6 osób
2. Każdy kawałek kurczaka naciąć w 2-3 miejscach, zalać jogurtem z przyprawami, odstawić na 1-2 godz.
3. Drugą cebulę pokrajać w cienkie plasterki, smażyć w rondlu na rozgrzanym maśle (2 łyżki), aż się zrumieni, przełożyć łyżką cedzakową na talerzyk.
4. Do rondla w którym smażyła się cebula, włożyć łyżkę masła i stale mieszając; smażyć kolendrę lub zieloną pietruszkę i miętę przez 5 min. dodać kurkumę, cumin, gorczycę, trzecią cebulę drobno posiekaną i mak; smażyć na bardzo małym ogniu przez 2 min., przełożyć na talerzyk.
5. Włożyć kawałki kurczaka do rondla razem z marynatą i dusić przez 10 min., dodać smażone przyprawy i dalej dusić na małym ogniu przez 20 min.
6. Dodać kardamon, listek laurowy i pieprz, wymieszać, dusić pod przykryciem przez 25 min. (w razie potrzeby podlać 2-3 łyżkami wody).
7. Wyłożyć kurczaka na gorący półmisek, dodać smażoną cebulę. .
8. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub CHAPPATI i z RATIĄ,
Proporcje dla 4-6 osób
Czas przygotowania:
70 minut
Porcja dla:
6 osób