w

Szybkie ciasto z truskawkami

Składniki:

  • jajka (4 sztuk)
  • mąka (1 szklanek)
  • mąka ziemniaczana (0,5 szklanek)
  • cukier (0,5 szklanek)
  • cukier waniliowy (10 gramów)
  • proszek do pieczenia (1 łyżek deserowych)
  • margaryna (100 gramów)
  • olej (4 łyżek stołowych)
  • truskawki (20 sztuk)
  • cukier puder (2 łyżek stołowych)
  • sól (1 szczypta)

Przygotowanie:

Całe jajka z cukrami i szczyptą soli ubić mikserem na puch, dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i lekko, łyżką, wymieszać. Dodać roztopioną wcześniej margarynę z olejem ( wystudzoną) i dobrze wymieszać. Ciasto przełożyć do dużej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać. Umyte i oczyszczone truskawki obtoczyć w mące ziemniaczanej i poukładać na cieście (nie wciskać do środka). Piec ok. 35 minut w 190 stopniach, na złoty kolor. Zimne ciasto obsypać cukrem pudrem.

Czas przygotowania:

45 minut

Porcja dla:

12 osób

Kurczak po koreańsku

Pomidorowo-truskawkowy