Składniki:
- jajka (4 sztuk)
- mąka (1 szklanek)
- mąka ziemniaczana (0,5 szklanek)
- cukier (0,5 szklanek)
- cukier waniliowy (10 gramów)
- proszek do pieczenia (1 łyżek deserowych)
- margaryna (100 gramów)
- olej (4 łyżek stołowych)
- truskawki (20 sztuk)
- cukier puder (2 łyżek stołowych)
- sól (1 szczypta)
Przygotowanie:
Całe jajka z cukrami i szczyptą soli ubić mikserem na puch, dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i lekko, łyżką, wymieszać. Dodać roztopioną wcześniej margarynę z olejem ( wystudzoną) i dobrze wymieszać. Ciasto przełożyć do dużej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać. Umyte i oczyszczone truskawki obtoczyć w mące ziemniaczanej i poukładać na cieście (nie wciskać do środka). Piec ok. 35 minut w 190 stopniach, na złoty kolor. Zimne ciasto obsypać cukrem pudrem.
Czas przygotowania:
45 minut
Porcja dla:
12 osób