w

Kurczak po koreańsku

Składniki:

  • filety z kurczaka (400 gramów)
  • pory (400 gramów)
  • strączki chili (2 sztuk)
  • olej (2 łyżek stołowych)
  • śmietana (1 szklanek)
  • morele z puszki (400 gramów)
  • mąka ziemniaczana (2 łyżek stołowych)
  • sok z cytryny (2 łyżek stołowych)
  • cytryna plastry (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • papryka mielona słodka (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte, osączone filety pokroić na małe kawałki. Oczyszczone pory pokroić na krążki, a oczyszczone chili drobno posiekać.
na rozgrzanym oleju na patelni podsmażyć mięso, dodać posiekaną chili i krótko smażyć, doprawić solą i słodką papryką. Pory połączyć z produktami na patelni i krótko smażyć, dodać szklankę wody wymieszaną ze śmietaną i gotować 5 minut.
Osączone morele pokroić w krążki.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości wody i połączyć z potrawą, zagotować, dodać owoce.
Potrawę przyprawić do smaku solą, sokiem z moreli i cytryny. Udekorować plasterkami cytryny i posiekaną chili. Podawać z bagietką.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Ziemniaczana sałatka z boczkiem

Szybkie ciasto z truskawkami