Składniki:
- filety z kurczaka (400 gramów)
- pory (400 gramów)
- strączki chili (2 sztuk)
- olej (2 łyżek stołowych)
- śmietana (1 szklanek)
- morele z puszki (400 gramów)
- mąka ziemniaczana (2 łyżek stołowych)
- sok z cytryny (2 łyżek stołowych)
- cytryna plastry (według uznania)
- sól (według uznania)
- papryka mielona słodka (według uznania)
Przygotowanie:
Umyte, osączone filety pokroić na małe kawałki. Oczyszczone pory pokroić na krążki, a oczyszczone chili drobno posiekać.
na rozgrzanym oleju na patelni podsmażyć mięso, dodać posiekaną chili i krótko smażyć, doprawić solą i słodką papryką. Pory połączyć z produktami na patelni i krótko smażyć, dodać szklankę wody wymieszaną ze śmietaną i gotować 5 minut.
Osączone morele pokroić w krążki.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości wody i połączyć z potrawą, zagotować, dodać owoce.
Potrawę przyprawić do smaku solą, sokiem z moreli i cytryny. Udekorować plasterkami cytryny i posiekaną chili. Podawać z bagietką.
na rozgrzanym oleju na patelni podsmażyć mięso, dodać posiekaną chili i krótko smażyć, doprawić solą i słodką papryką. Pory połączyć z produktami na patelni i krótko smażyć, dodać szklankę wody wymieszaną ze śmietaną i gotować 5 minut.
Osączone morele pokroić w krążki.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości wody i połączyć z potrawą, zagotować, dodać owoce.
Potrawę przyprawić do smaku solą, sokiem z moreli i cytryny. Udekorować plasterkami cytryny i posiekaną chili. Podawać z bagietką.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
4 osób