Składniki:
- kurczak (1.5 kilogramów)
- banan (5 sztuk)
- wino białe wytrawne (0.5 szklanek)
- rum (1.5 łyżek deserowych)
- oliwa (4 łyżek stołowych)
- masło (2.5 dekagramów)
- imbir (według uznania)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
Przygotowanie:
Pokroić kurczaka na 4-5 cząstek. W żaroodpornym naczyniu zagrzać oliwę, obsmażyć kawałki kurczaka ze wszystkich stron, posypać solą i pieprzem, polać rumem i zapalić. Wlać wino, dodać szczyptę imbiru i dusić około 1 godz. na słabym ogniu. Banany obrać i lekko obsmażyć na maśle. Osączyć z tłuszczu, krajać w krążki. Wyłożyć kurczaka z sosem na ciepły półmisek i ubrać dookoła plasterkami bananów.
Czas przygotowania:
75 minut
Porcja dla:
5 osób