w ,

Ciastka francuskie z wiśniową śmietaną

Składniki:

  • ciasto francuskie (250 gramów)
  • żółtko (1 sztuk)
  • mleko (2 łyżek stołowych)
  • wiśnia (350 gramów)
  • sok wiśniowy (100 mililitrów)
  • żelatyna (1.5 łyżek stołowych)
  • cukier waniliowy (3 sztuk)
  • śmietana kremówka (350 mililitrów)
  • cukier puder (1 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Wiśnie umyć i wydrylować. Sok wiśniowy podgrzać z cukrem waniliowym. Rozpuścić w nim namoczoną w odrobinie wody żelatynę. Ostudzić. Wymieszać z wiśniami i ubitą śmietaną. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Ciasto rozmrozić. Pokroić w trójkąty, posmarować z żółtkiem wymieszanym z mlekiem, ułożyć na opłukanej zimną wodą blasze. Piec 15 minut w rozgrzanym do 200 st. piekarniku. Ostudzić. Każdy trójkąt przekroić w poziomie na pół. Na połowie nakładać wiśniową śmietaną, przykryć drugą połową, posypać cukrem pudrem.

Czas przygotowania:

25 minut

Porcja dla:

6 osób

Kurczak smażony z bananami

Kanapki z serem żółtym, pomidorem, selerem naciowy