Składniki:
- ciasto francuskie (250 gramów)
- żółtko (1 sztuk)
- mleko (2 łyżek stołowych)
- wiśnia (350 gramów)
- sok wiśniowy (100 mililitrów)
- żelatyna (1.5 łyżek stołowych)
- cukier waniliowy (3 sztuk)
- śmietana kremówka (350 mililitrów)
- cukier puder (1 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Wiśnie umyć i wydrylować. Sok wiśniowy podgrzać z cukrem waniliowym. Rozpuścić w nim namoczoną w odrobinie wody żelatynę. Ostudzić. Wymieszać z wiśniami i ubitą śmietaną. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Ciasto rozmrozić. Pokroić w trójkąty, posmarować z żółtkiem wymieszanym z mlekiem, ułożyć na opłukanej zimną wodą blasze. Piec 15 minut w rozgrzanym do 200 st. piekarniku. Ostudzić. Każdy trójkąt przekroić w poziomie na pół. Na połowie nakładać wiśniową śmietaną, przykryć drugą połową, posypać cukrem pudrem.
Czas przygotowania:
25 minut
Porcja dla:
6 osób