Składniki:
- serek mascarpone (500 gramów)
- cukier puder (100 gramów)
- maliny (500 gramów)
- żółtka (4 sztuk)
- białka (2 sztuk)
- biszkopty (200 gramów)
- napar mocnej kawy (według uznania)
- czekolada gorzka (200 gramów)
Przygotowanie:
Oczyszczone owoce zmiksować i przetrzeć przez drobne sitko. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem na puch. Mieszając, porcjami dodawać ser i owoce. Z białek ubić pianę i powoli dodawać ja do kremu serowo-owocowego. Przykryć i wstawić na 20 minut do lodówki. Na wyścielonej pergaminem blasze ułożyć biszkopty, nasączyć je kawą i rozsmarować na nich trochę przygotowanego kremu. przykryć tę warstwę biszkoptami i powtarzać procedurę, aż do wyczerpania się biszkoptów. Ostatnią warstwą powinien być krem. Wierzch deseru polać stopiona w kąpieli wodnej czekoladą i wstawić na 12 godzin do lodówki.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
8 osób