w , ,

Owocowe tiramisu z czekoladą

Składniki:

  • serek mascarpone (500 gramów)
  • cukier puder (100 gramów)
  • maliny (500 gramów)
  • żółtka (4 sztuk)
  • białka (2 sztuk)
  • biszkopty (200 gramów)
  • napar mocnej kawy (według uznania)
  • czekolada gorzka (200 gramów)

Przygotowanie:

Oczyszczone owoce zmiksować i przetrzeć przez drobne sitko. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem na puch. Mieszając, porcjami dodawać ser i owoce. Z białek ubić pianę i powoli dodawać ja do kremu serowo-owocowego. Przykryć i wstawić na 20 minut do lodówki. Na wyścielonej pergaminem blasze ułożyć biszkopty, nasączyć je kawą i rozsmarować na nich trochę przygotowanego kremu. przykryć tę warstwę biszkoptami i powtarzać procedurę, aż do wyczerpania się biszkoptów. Ostatnią warstwą powinien być krem. Wierzch deseru polać stopiona w kąpieli wodnej czekoladą i wstawić na 12 godzin do lodówki.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

8 osób

Wołowina z kartoflami duszona w piwie

Sałatka z kiełków soi i kukurydzy