w , ,

Zupa z karpia z imbirem

Składniki:

  • karp (2 sztuk)
  • włoszczyzna (20 dekagramów)
  • masło (6 dekagramów)
  • mąka (6 dekagramów)
  • imbir (według uznania)
  • ząbek czosnku (1 sztuk)
  • sól (według uznania)
  • vegeta (według uznania)
  • liście laurowe (1 sztuk)
  • ziele angielskie (3 sztuk)
  • natka pietruszki (według uznania)
  • woda (1,5-2 litrów)

Przygotowanie:

Umyte głowy, płetwy, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek zalać wodą i gotować do miękkości. Przecedzić, mięso obrać z ości. Do wywaru dodać starte warzywa, osolić, doprawić wegetą i imbirem. Jak się zagotuje zaprawić zasmażką i chwile pogotować. Jak są warzywa prawie miękkie wrzucić obrane mięso z karpia i rozdrobnioną ikrę. Zagotować, posypać natką i można podawać.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

4 osób

Powidła gruszkowe z jabłkami

Sałatka fasolowa z mortadelą