Składniki:
- karp (2 sztuk)
- włoszczyzna (20 dekagramów)
- masło (6 dekagramów)
- mąka (6 dekagramów)
- imbir (według uznania)
- ząbek czosnku (1 sztuk)
- sól (według uznania)
- vegeta (według uznania)
- liście laurowe (1 sztuk)
- ziele angielskie (3 sztuk)
- natka pietruszki (według uznania)
- woda (1,5-2 litrów)
Przygotowanie:
Umyte głowy, płetwy, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek zalać wodą i gotować do miękkości. Przecedzić, mięso obrać z ości. Do wywaru dodać starte warzywa, osolić, doprawić wegetą i imbirem. Jak się zagotuje zaprawić zasmażką i chwile pogotować. Jak są warzywa prawie miękkie wrzucić obrane mięso z karpia i rozdrobnioną ikrę. Zagotować, posypać natką i można podawać.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
4 osób