w , ,

Wiedeński tort Wielkanocny

Składniki:

  • mąka tortowa (150 gramów)
  • mąka ziemniaczana (50 gramów)
  • proszek do pieczenia (1 łyżek deserowych)
  • masło (100 gramów)
  • cukier (150 gramów)
  • jajka (3 sztuk)
  • mleko (4 łyżek stołowych)
  • sok z cytryny (1 łyżek stołowych)
  • skórka z cytryny – otarta (1 sztuk)
  • mleko (3 szklanek)
  • cukier (1 szklanek)
  • budyń czekoladowy (1,5 sztuk)
  • masło (1 kostek)
  • cukier waniliowy (1 sztuk)
  • płatki migdałowe (według uznania)
  • polewa czekoladowa jasna (1 sztuk)
  • polewa czekoladowa ciemna (1 sztuk)

Przygotowanie:

Przesiane obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Utrzeć miękkie 100g masła z cukrem, żółtkami, mlekiem, sokiem i skórka z cytryny. Ucierając, stopniowo dosypywać mąkę. Z białek ubić sztywna piane i delikatnie połączyć z ciastem. Przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy z kominem. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach na jasnozłoty kolor.
Krem: z mleka, szklanki cukru oraz proszku budyniowego ugotować budyń. Mieszając, wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym. Ucierając, dodawać po łyżce zimny budyń.
Zimne ciasto przekroić na kilka krążków i przełożyć kremem. Kremem posmarować tylko boki tortu i posypać płatkami lub posiekanymi migdałami. Natomiast wierzch tortu udekorować ciemna i jasna polewą przygotowaną w/g przepisu na opakowaniu.

Czas przygotowania:

120 minut

Porcja dla:

15 osób

Zielony makaron z sosem z ser Gorgonzola

Feta z pieca