Składniki:
- mąka tortowa (150 gramów)
- mąka ziemniaczana (50 gramów)
- proszek do pieczenia (1 łyżek deserowych)
- masło (100 gramów)
- cukier (150 gramów)
- jajka (3 sztuk)
- mleko (4 łyżek stołowych)
- sok z cytryny (1 łyżek stołowych)
- skórka z cytryny – otarta (1 sztuk)
- mleko (3 szklanek)
- cukier (1 szklanek)
- budyń czekoladowy (1,5 sztuk)
- masło (1 kostek)
- cukier waniliowy (1 sztuk)
- płatki migdałowe (według uznania)
- polewa czekoladowa jasna (1 sztuk)
- polewa czekoladowa ciemna (1 sztuk)
Przygotowanie:
Przesiane obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Utrzeć miękkie 100g masła z cukrem, żółtkami, mlekiem, sokiem i skórka z cytryny. Ucierając, stopniowo dosypywać mąkę. Z białek ubić sztywna piane i delikatnie połączyć z ciastem. Przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy z kominem. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach na jasnozłoty kolor.
Krem: z mleka, szklanki cukru oraz proszku budyniowego ugotować budyń. Mieszając, wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym. Ucierając, dodawać po łyżce zimny budyń.
Zimne ciasto przekroić na kilka krążków i przełożyć kremem. Kremem posmarować tylko boki tortu i posypać płatkami lub posiekanymi migdałami. Natomiast wierzch tortu udekorować ciemna i jasna polewą przygotowaną w/g przepisu na opakowaniu.
Krem: z mleka, szklanki cukru oraz proszku budyniowego ugotować budyń. Mieszając, wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym. Ucierając, dodawać po łyżce zimny budyń.
Zimne ciasto przekroić na kilka krążków i przełożyć kremem. Kremem posmarować tylko boki tortu i posypać płatkami lub posiekanymi migdałami. Natomiast wierzch tortu udekorować ciemna i jasna polewą przygotowaną w/g przepisu na opakowaniu.
Czas przygotowania:
120 minut
Porcja dla:
15 osób