Składniki:
- żeberka (400 gramów)
- buraki (500 gramów)
- marchewka (1 sztuk)
- pietruszka (1 sztuk)
- por (1 sztuk)
- fasola (100 gramów)
- ziemniaki (500 gramów)
- śmietana (125 mililitrów)
- cukier (według uznania)
- sól (według uznania)
- sok z cytryny (według uznania)
- ziele angielskie (według uznania)
- koperek (według uznania)
Przygotowanie:
Opłukaną fasolę zalać na noc zimną wodą. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie. Do gotującej się fasoli włożyć umyte mięso, oczyszczona marchewkę, pietruszkę oraz pora i kilka ziarenek ziela angielskiego. Następnie dodać do zupy pokrojone w kostkę lub starte na tarce buraki, a 20 minut przed końcem gotowania – pokrojone ziemniaki. Z gotowej zupy wyjąć mięso oraz włoszczyznę. Mięso pokroić na kawałki i włożyć ponownie do barszczu. Zabielić barszcz śmietaną, doprawić do smaku solą, cukrem oraz sokiem z cytryny.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
6 osób