w ,

Ukraiński barszcz na żeberkach

Składniki:

  • żeberka (400 gramów)
  • buraki (500 gramów)
  • marchewka (1 sztuk)
  • pietruszka (1 sztuk)
  • por (1 sztuk)
  • fasola (100 gramów)
  • ziemniaki (500 gramów)
  • śmietana (125 mililitrów)
  • cukier (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • sok z cytryny (według uznania)
  • ziele angielskie (według uznania)
  • koperek (według uznania)

Przygotowanie:

Opłukaną fasolę zalać na noc zimną wodą. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie. Do gotującej się fasoli włożyć umyte mięso, oczyszczona marchewkę, pietruszkę oraz pora i kilka ziarenek ziela angielskiego. Następnie dodać do zupy pokrojone w kostkę lub starte na tarce buraki, a 20 minut przed końcem gotowania – pokrojone ziemniaki. Z gotowej zupy wyjąć mięso oraz włoszczyznę. Mięso pokroić na kawałki i włożyć ponownie do barszczu. Zabielić barszcz śmietaną, doprawić do smaku solą, cukrem oraz sokiem z cytryny.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

6 osób

Maślane ministrudle

Sałatka z papryką i rydzami