Składniki:

  • czekolada gorzka (350 gramów)
  • jajko (11 sztuk)
  • masło (125 gramów)
  • cukier puder (140 gramów)
  • mąka (125 gramów)
  • bułka tarta (według uznania)
  • cukier waniliowy (150 gramów)
  • śmietana słodka (1 szklanek)
  • marmolada morelowa (według uznania)

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st. Dwie okrągłe tortownice nasmarować masłem i wysypać tartą bułką. Przygotować ciasto. Na parze rozpuścić czekoladę. Ubić 10 żółtek, roztopić masło, połączyć składniki. 10 białek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier puder i dalej ubijać. Piana początkowo lekko opadnie, ale potem w miarę ubijania będzie robiła się sztywna. Do czekolady z żółtkami i masłem przesiać mąkę, potem dodać pianę, delikatnie wymieszać, podzielić ciasto na pół, włożyć w dwie przygotować formy, upiec. Do glazury roztopić czekoladę, połączyć ze śmietaną i cukrem waniliowym, gotować 5 minut, odstawić, dodać jajko, bardzo dokładnie wymieszać, gotować dalej 4 minuty. Upieczony krążek ciasta posmarować marmoladą, przykryć drugim, wierzch i boki polać glazurą, po 30 minutach zastygnie i będzie lśniąca.

Czas przygotowania:

50 minut

Porcja dla:

10 osób

Kisiel żurawinowy ( przecier owocowy )

Flaki po francusku