w ,

Tort jogurtowy z malinami

Składniki:

  • herbatniki (150 gramów)
  • masło (100 gramów)
  • żelatyna (2 łyżek deserowych)
  • maliny (350 gramów)
  • jogurt naturalny (1 litrów)
  • cukier (100 gramów)
  • cukier waniliowy (1 sztuk)
  • śmietana kremówka (250 gramów)
  • listki mięty (według uznania)

Przygotowanie:

Pokruszone herbatniki zagnieść z roztopionym masłem i masą wyłożyć dno średniej tortownicy, wstawić na 30 minut do lodówki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Zmiksować 150g oczyszczonych malin. Jogurt wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym i połączyć ze zmiksowanymi malinami. Żelatynę wymieszać z odrobina kremu jogurtowego, a potem z pozostałym kremem. Do tężejącego kremu dodać 100g oczyszczonych malin i połączyć z ubitą śmietaną. Krem wyłożyć na spód ciasta, wygładzić i wstawić na 2h do lodówki. Tort pokroić na duże kawałki, udekorować pozostałymi malinami oraz listkami mięty. Podawać z bitą śmietaną.

Czas przygotowania:

50 minut

Porcja dla:

12 osób

Czekoladowy z maślanką

Clover Club