Składniki:
- herbatniki (150 gramów)
- masło (100 gramów)
- żelatyna (2 łyżek deserowych)
- maliny (350 gramów)
- jogurt naturalny (1 litrów)
- cukier (100 gramów)
- cukier waniliowy (1 sztuk)
- śmietana kremówka (250 gramów)
- listki mięty (według uznania)
Przygotowanie:
Pokruszone herbatniki zagnieść z roztopionym masłem i masą wyłożyć dno średniej tortownicy, wstawić na 30 minut do lodówki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Zmiksować 150g oczyszczonych malin. Jogurt wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym i połączyć ze zmiksowanymi malinami. Żelatynę wymieszać z odrobina kremu jogurtowego, a potem z pozostałym kremem. Do tężejącego kremu dodać 100g oczyszczonych malin i połączyć z ubitą śmietaną. Krem wyłożyć na spód ciasta, wygładzić i wstawić na 2h do lodówki. Tort pokroić na duże kawałki, udekorować pozostałymi malinami oraz listkami mięty. Podawać z bitą śmietaną.
Czas przygotowania:
50 minut
Porcja dla:
12 osób