Składniki:
- mąka krupczatka (200 gramów)
- masło (150 gramów)
- śmietana (2 łyżek stołowych)
- żółtka (1 sztuk)
- sól (1 szczypta)
- miód (0,75 szklanek)
- goździki (2 sztuk)
- Cynamon (0,25 łyżek deserowych)
- orzechy włoskie (300 gramów)
Przygotowanie:
Z maki, masła, żółtka, śmietany oraz soli zagnieść gładkie ciasto, zawinąć je w folie i wstawić na 30 minut do lodówki.
Roztopić miód i doprawić rozgniecionymi goździkami oraz cynamonem. Wsypać orzechy, mieszając, smażyć 15 minut.
Masłem wysmarować foremki do tartaletek i wylepić je ciastem. Piec ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Tartaletki napełnić nadzieniem i wstawić na 15 minut do piekarnika, a temperaturę pieczenia obniżyć do 180 stopni.
Roztopić miód i doprawić rozgniecionymi goździkami oraz cynamonem. Wsypać orzechy, mieszając, smażyć 15 minut.
Masłem wysmarować foremki do tartaletek i wylepić je ciastem. Piec ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Tartaletki napełnić nadzieniem i wstawić na 15 minut do piekarnika, a temperaturę pieczenia obniżyć do 180 stopni.
Czas przygotowania:
70 minut
Porcja dla:
8 osób