w , ,

Tartaletki z orzechami

Składniki:

  • mąka krupczatka (200 gramów)
  • masło (150 gramów)
  • śmietana (2 łyżek stołowych)
  • żółtka (1 sztuk)
  • sól (1 szczypta)
  • miód (0,75 szklanek)
  • goździki (2 sztuk)
  • Cynamon (0,25 łyżek deserowych)
  • orzechy włoskie (300 gramów)

Przygotowanie:

Z maki, masła, żółtka, śmietany oraz soli zagnieść gładkie ciasto, zawinąć je w folie i wstawić na 30 minut do lodówki.
Roztopić miód i doprawić rozgniecionymi goździkami oraz cynamonem. Wsypać orzechy, mieszając, smażyć 15 minut.
Masłem wysmarować foremki do tartaletek i wylepić je ciastem. Piec ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Tartaletki napełnić nadzieniem i wstawić na 15 minut do piekarnika, a temperaturę pieczenia obniżyć do 180 stopni.

Czas przygotowania:

70 minut

Porcja dla:

8 osób

Zupa jarzynowa z cielęciną i kleikiem

Surówka z kapusty słodkiej z kiszonym ogórkiem i c