Składniki:
- mąka (300 gramów)
- masło (200 gramów)
- cukier (100 gramów)
- żółtka (2 sztuk)
- sól (1 szczypta)
- skórka z cytryny – otarta (1 łyżek deserowych)
- brzoskwinie (4 sztuk)
- galaretka z porzeczki czerwonej (6 łyżek stołowych)
- wiśnie koktajlowe (według uznania)
- listki mięty (według uznania)
- mleko (0,4 litrów)
- budyń waniliowy (1 sztuk)
- masło (100 gramów)
- cukier puder (100 gramów)
- likier pomarańczowy (50 mililitrów)
Przygotowanie:
Z przesianej mąki, soli, 100g cukru, 200g masła, żółtek, skórki z cytryny oraz 2-3 łyżek zimnej wody zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki.
Obrane brzoskwinie pokroić. Budyń przygotować w/g przepisu na opakowaniu, dodając 2 łyżki cukru pudru i ostudzić. Z resztą cukru pudru utrzeć miękkie 100g masła, ucierając, dodawać po łyżce zimny budyń. Na koniec wlać likier.
Cienko rozwałkowanym ciastem wylepić foremki, nakłuć widelcem i obciążyć suchym grochem. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Zimne tartaletki napełnić kremem, ułożyć kawałki owoców i udekorować podgrzaną galaretką, wiśniami oraz miętą.
Obrane brzoskwinie pokroić. Budyń przygotować w/g przepisu na opakowaniu, dodając 2 łyżki cukru pudru i ostudzić. Z resztą cukru pudru utrzeć miękkie 100g masła, ucierając, dodawać po łyżce zimny budyń. Na koniec wlać likier.
Cienko rozwałkowanym ciastem wylepić foremki, nakłuć widelcem i obciążyć suchym grochem. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Zimne tartaletki napełnić kremem, ułożyć kawałki owoców i udekorować podgrzaną galaretką, wiśniami oraz miętą.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
4 osób