w ,

Tartaletki z brzoskwiniami

Składniki:

  • mąka (300 gramów)
  • masło (200 gramów)
  • cukier (100 gramów)
  • żółtka (2 sztuk)
  • sól (1 szczypta)
  • skórka z cytryny – otarta (1 łyżek deserowych)
  • brzoskwinie (4 sztuk)
  • galaretka z porzeczki czerwonej (6 łyżek stołowych)
  • wiśnie koktajlowe (według uznania)
  • listki mięty (według uznania)
  • mleko (0,4 litrów)
  • budyń waniliowy (1 sztuk)
  • masło (100 gramów)
  • cukier puder (100 gramów)
  • likier pomarańczowy (50 mililitrów)

Przygotowanie:

Z przesianej mąki, soli, 100g cukru, 200g masła, żółtek, skórki z cytryny oraz 2-3 łyżek zimnej wody zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki.
Obrane brzoskwinie pokroić. Budyń przygotować w/g przepisu na opakowaniu, dodając 2 łyżki cukru pudru i ostudzić. Z resztą cukru pudru utrzeć miękkie 100g masła, ucierając, dodawać po łyżce zimny budyń. Na koniec wlać likier.
Cienko rozwałkowanym ciastem wylepić foremki, nakłuć widelcem i obciążyć suchym grochem. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Zimne tartaletki napełnić kremem, ułożyć kawałki owoców i udekorować podgrzaną galaretką, wiśniami oraz miętą.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

4 osób

Mai Tai

Aphrodite