w ,

Tarta owocowa

Składniki:

  • mąka (250 gramów)
  • proszek do pieczenia (1 łyżek deserowych)
  • masło (90 gramów)
  • cukier puder (1 łyżek stołowych)
  • woda (2 łyżek stołowych)
  • jogurt grecki (250 gramów)
  • cukier puder (100 gramów)
  • skórka z cytryny – otarta (1 łyżek deserowych)
  • owoce jagodowe (500 gramów)
  • cukier puder (według uznania)
  • czekolada sproszkowana (według uznania)
  • melisa (według uznania)

Przygotowanie:

Owoce oczyścić.
Ciasto: z przesianej mąki, proszku do pieczenia, masła, łyżki cukru pudru oraz wody zagnieść gładkie ciasto. Wylepić nim dno i boki średniej formy do tart. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Wymieszać jogurt z cukrem pudrem i skórka cytrynową. Większe truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki. Na zrumienionym cieście rozsmarować połowę kremu jogurtowego. Na tej warstwie ułożyć rozdrobnione i cale truskawki tak, by jedna warstwa zakryły całą powierzchnię kremu. Przykryć je reszta kremu, oprószyć czekoladą wymieszaną z cukrem pudrem. Udekorować owocami i listkami melisy. Zjeść tego samego dnia.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

12 osób

Zapiekanki rybne

Krem kawowy w kieliszku