Składniki:
- mąka (250 gramów)
- proszek do pieczenia (1 łyżek deserowych)
- masło (90 gramów)
- cukier puder (1 łyżek stołowych)
- woda (2 łyżek stołowych)
- jogurt grecki (250 gramów)
- cukier puder (100 gramów)
- skórka z cytryny – otarta (1 łyżek deserowych)
- owoce jagodowe (500 gramów)
- cukier puder (według uznania)
- czekolada sproszkowana (według uznania)
- melisa (według uznania)
Przygotowanie:
Owoce oczyścić.
Ciasto: z przesianej mąki, proszku do pieczenia, masła, łyżki cukru pudru oraz wody zagnieść gładkie ciasto. Wylepić nim dno i boki średniej formy do tart. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Wymieszać jogurt z cukrem pudrem i skórka cytrynową. Większe truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki. Na zrumienionym cieście rozsmarować połowę kremu jogurtowego. Na tej warstwie ułożyć rozdrobnione i cale truskawki tak, by jedna warstwa zakryły całą powierzchnię kremu. Przykryć je reszta kremu, oprószyć czekoladą wymieszaną z cukrem pudrem. Udekorować owocami i listkami melisy. Zjeść tego samego dnia.
Ciasto: z przesianej mąki, proszku do pieczenia, masła, łyżki cukru pudru oraz wody zagnieść gładkie ciasto. Wylepić nim dno i boki średniej formy do tart. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Wymieszać jogurt z cukrem pudrem i skórka cytrynową. Większe truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki. Na zrumienionym cieście rozsmarować połowę kremu jogurtowego. Na tej warstwie ułożyć rozdrobnione i cale truskawki tak, by jedna warstwa zakryły całą powierzchnię kremu. Przykryć je reszta kremu, oprószyć czekoladą wymieszaną z cukrem pudrem. Udekorować owocami i listkami melisy. Zjeść tego samego dnia.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
12 osób